Meniu

Sacramentul iubirii

Este o bucurie pentru mine de a prezenta acest catehism original despre Euharistie, care este izvorul şi culmea întregii vieţi şi activităţi a Bisericii.

În prima parte, sub formă de întrebări şi răspunsuri, dominicanul pr. Roberto Coggi expune, mai întâi, noţiuni fundamentale cu privire la adevărurile şi principalele mistere ale credinţei creştine, în special al Preasfintei Treimi şi al întrupării. Trece apoi la prezentarea doctrinei Bisericii despre Euharistie, dând o importanţă specială prezenţei reale a lui Isus Cristos în speciile euharistice, precum şi transsubstanţierii.

A doua parte este dedicată câtorva dintre principalele minuni euharistice.

În sfârşit, a treia parte scoate în relief rolul central al preasfintei Euharistii în viaţa sfinţilor: în mod tradiţional fiind un aspect drag spiritualităţii creştine, aspect care astăzi nu este întotdeauna prezent în cateheză. Micului volum trebuie să-i fie recunoscută şi această calitate: desenele în culori, care îmbogăţesc textul, vor fi de un real ajutor pentru copii, pentru a imprima în mintea lor conceptele fundamentale ale credinţei.

Ne este prezentat, fără îndoială, un volum cât se poate de util şi actual. Scopul pe care şi l-a propus Editura „Studio Domenicano” este, într-adevăr, acela de a contribui la depăşirea ignoranţei şi a superficialităţii, care de multe ori se simt în modul de a vorbi despre jertfa de pe altar şi despre participarea la aceasta. Nu de puţine ori credinţa în prezenţa reală a lui Isus Cristos în speciile euharistice şi în transsubstanţiere este lăsată mai degrabă în umbră, cu toate consecinţele nefericite pentru o autentică viaţă creştină.

Dorinţa mea este ca această lucrare să-şi atingă obiectivul pe care şi l-a stabilit, acela de a reînsufleţi în cititori credinţa şi devoţiunea faţă de sacramentum amoris (sacramentul iubirii) pe care Domnul, înainte de a pleca din această lume la Tatăl, a vrut să-l lase ca testamentul său cel mai preţios.

Vatican, 11 iunie 2001

Card. José Saraiva Martins,
prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *