Meniu

Sfântul Dominic Savio (1842-1857)

Acest tânăr piemontez a fost elevul preferat al sfântului Ioan Bosco.

Pe timpul său prima sfântă Împărtăşanie era administrată copiilor după doisprezece ani, dar pietatea euharistică a lui Dominic era atât de profundă, încât printr-un privilegiu ea i-a fost dată la vârsta de şapte ani.

Sfântul Dominic a scris în ajunul zilei primei sfinte Împărtăşanii aceste hotărâri: „1. Mă voi spovedi deseori şi mă voi împărtăşi ori de câte ori confesorul îmi va permite; 2. Vreau să sfinţesc zilele de sărbătoare; 3. Prietenii mei vor fi Isus şi Maria; 4. Mai degrabă moartea decât păcatul”.

Dimineaţa, mergând la şcoală, se oprea înaintea uşii închise de la biserică şi se ruga în genunchi lui Isus euharisticul. Caracterul său era deosebit de vesel; cu toate aceste iubea mult mortificarea, încât Don Bosco trebuia să-l tempereze în aceasta, ordonându-i să dea o importanţă mai mare micilor sale îndatoriri, precum şi timpului de joacă.

Un mic episod. Într-o zi sfântul era în genunchi la trecerea preasfântului sacrament, iar lângă el era un militar care nu dădea nici un semn că ar vrea să îngenuncheze. Cu mare eleganţă, copilul a scos din buzunar batista sa curată şi a întins-o înaintea genunchilor militarului, care imediat a înţeles îndemnul.

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *