Meniu

A treia etapă: imitarea lui Isus

Idealul tău: Isus, Fiul Mariei

Când vei fi reuşit să învingi cea mai mare parte a păcatelor tale veniale, nu este bine să te opreşti prea mult să combaţi micile imperfecţiuni inevitabile pe care încă le mai ai.

Pentru tine a sosit momentul să schimbi tactica, să începi o nouă muncă spirituală, cea mai frumoasă, cea mai constructivă şi fascinantă: să imiţi în viaţa ta virtuţile lui Isus, fiul Mariei.

Am spus "Isus, fiul Mariei", pentru că numai privind la el – Dumnezeu făcut om în Fecioara Maria – noi putem cunoaşte sfinţenia invizibilă a lui Dumnezeu. Aşa cum a scris un mare teolog, "Isus, în umanitatea sa, este traducerea în termeni omeneşti a perfecţiunilor infinite ale lui Dumnezeu". Isus însuşi a afirmat: "Cine mă vede pe mine îl vede pe Tatăl" (In 14,9) şi a adăugat: "Învăţaţi de la mine, căci sunt blând şi smerit cu inima… Căci v-am dat exemplu ca şi voi să faceţi aşa cum v-am făcut eu" (Mt 11,29; In 13,15).

Imitarea lui Isus este o problemă de iubire

De acum înainte, Isus (a cărui iubire te-a atras încă de la începutul urcuşului) devine singura ta mare iubire şi singurul model de imitat:

Isus a fost supus? Şi eu vreau să fiu!

Isus i-a iertat şi i-a iubit chiar şi pe duşmani? Ei bine, şi eu o voi face.

Isus a trăit în sărăcie? Şi eu voi fi ca el!

Isus a tăcut în faţa umilinţelor şi a calomniilor? Şi eu vreau să o fac.

Cu alte cuvinte, la fiecare decizie a vieţii tale, va trebui să te întrebi: "Dacă Isus ar fi aici în locul meu, cum s-ar comporta?" Şi apoi să faci cum a făcut el.

În această a treia etapă – aşa cum ai înţeles deja – nu te vei mai mulţumi să eviţi ceea ce este negativ (cum este păcatul, chiar dacă este venial), ci vei încerca să-i oferi lui Isus fapte pozitive de iubire, chiar suferind ceva pentru el.

Adevărata iubire, de fapt, atât cât vom fi pe acest pământ, este mereu unită cu sacrificiul de sine, până la dăruirea vieţii: "Nimeni – după cum ne-a spus Isus – nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-şi dea viaţa pentru prietenii săi" (In 15 ,13). Şi pentru tine, Isus aceasta a făcut: cum ai putea să-i mai refuzi ceva?

Pentru a-l imita pe Isus, trebuie "să-l cunoşti"

Tu ştii deja că nu este posibil să dorim un lucru dacă înainte nu l-am cunoscut.

Pentru aceasta, dacă vrem să-l imităm pe Isus, trebuie să-i cunoaştem viaţa.

Ei bine, tu mai ştii şi că viaţa lui Isus este cuprinsă în patru mici cărţi (cele mai importante patru cărţi care există în lume!): Evangheliile.

Acestea au fost scrise de patru persoane (sfântul Matei, sfântul Marcu, sfântul Luca şi sfântul Ioan) care au trăit cu Isus sau care au cunoscut faptele din viaţa sa de la cei ce au trăit cu el.

Prin urmare, Evangheliile ţi-l prezintă pe Isus, Fiul lui Dumnezeu şi al Fecioarei Maria, cum era cu adevărat şi îţi relatează ceea ce într-adevăr a făcut şi a spus.

Iată de ce, dacă vrei cu adevărat să-l imiţi pe Isus, va trebui să citeşti în fiecare zi o pagină din Evanghelii şi să confrunţi viaţa ta cu a sa, până la a o copia din nou, perfect, în tine.

Pentru a-l imita pe Isus, trebuie "să trăieşti cu el"

Pentru că iubirea tinde să unească persoanele care se iubesc, cu cât vei creşte mai mult în iubirea lui Isus, cu atât mai mult vei simţi în tine dorinţa de a sta cu el în fiecare moment al zilei.

Şi va fi Isus însuşi acela care va satisface această dorinţă, pentru că aceasta este şi dorinţa sa cea mai mare: "Dacă cineva ascult glasul meu şi-mi deschide uşa, voi intra la el şi voi sta la mas cu el şi el cu mine" (Ap 3,20).

Această prezenţă a lui Isus lângă tine (chiar înlăuntrul tău) va deveni, puţin câte puţin, punctul de referinţă al întregii tale vieţi şi bucuria cea mai mare a inimii tale, în faţa căreia toate celelalte bucurii dispar ca fumul.

Între tine şi Isus se va stabili atunci ceea ce cartea "Imitaţiunea lui Cristos" numeşte "familiaritas stupenda nimis" (II, 1, 1), adică "inimaginabila şi minunata familiaritate" care, încă de pe pământ, anticipează bucuriile paradisului, pentru că – arată cartea – "a trăi fără Isus este un greu infern; dar a trăi cu Isus este un dulce paradis".

Şi încheie: "Strânge-te, deci, în viaţă şi în moarte, lângă Isus şi încredinţează-te iubirii lui, pentru că numai el este credincios şi te va ajuta atunci când toţi ceilalţi te vor trăda" (II, 7, 1).

Într-o zi, Isus le-a spus prietenilor săi (dar o repetă acum fiecăruia dintre noi): "Învăţaţi de la mine… Căci v-am dat exemplu ca şi voi să faceţi aşa cum v-am făcut eu" (Mt 11,29; In 13,15).

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *