Meniu

Adevărata ta măreţie: să-l iubeşti pe Dumnezeu

Acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta

Se povesteşte că Iulius Cezar a plâns în faţa statuii lui Alexan dru cel Mare, gândindu-se că, la aceeaşi vârstă ca a lui, marele Mace don a ajuns mult mai sus decât el!

O dorinţă asemănătoare de mărire ai simţit-o şi tu câteodată în inimă: o dorinţă puternică de a face ceva măreţ în viaţă, ceva frumos şi eroic, ceva care să sature cu adevărat dorinţa ta de fericire… Dar apoi te-ai întrebat: Ce trebuie să fac, concret, pentru a realiza acest ideal pe care-l simt în inimă?

La această întrebare îţi răspunde Isus, spunându-ţi: "Nu fă greşeala de a căuta fericirea ta în persoanele sau în comorile de pe pământ: toate acestea sunt trecătoare şi nu vor putea niciodată să sature infinita ta sete de mărire pe care eu ţi-am pus-o în inimă". Caută măreţia ta numai în a-l iubi pe Dumnezeu; renunţă la tot pentru a-l alege pe el, singura comoară adevărată a vieţii tale, pentru că "acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta" (Mt 6 ,19-21), adică destinul şi fericirea ta.

Omul valorează atât cât valorează ceea ce iubeşte

Reflectând asupra acestor cuvinte ale lui Isus: "Acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta", sfântul Augustin a ajuns să înţeleagă din ele raţiunea profundă, pe care a exprimat-o în această celebră frază pe care va trebui să nu o mai uiţi niciodată: "Omul valorează atât cât valorează ceea ce iubeşte" – "Talis est quisque qualis eius dilectio est".

Iubirea, de fapt, îl transformă pe cel care iubeşte în ceea ce iubeşte: totul constă în a vedea ce iubim, pentru a şti ce am devenit.

Iubirea este ca o flacără care face fum sau arde cu lumină vie, în funcţie de ceea ce o alimentează.

"Iubeşti pământul? – continuă sfântul Augustin – Vei fi pământ!"

"Îl iubeşti pe Dumnezeu? Ce voi spune? Vei fi Dumnezeu? Nu îndrăznesc să o spun de la mine, dar ascultă Biblia: «Am spus că sunteţi dumnezei şi fii ai lui Dumnezeu cel preaînalt»".

Crede-mă, dragă tinere: dacă vrei să-ţi foloseşti bine viaţa, astfel ca să ajungi la adevărata credinţă, sublima măreţie pentru care Dumnezeu te-a creat, nu ai decât un singur şi foarte important lucru de făcut: să-l iubeşti pe Dumnezeu!

Pentru a-l iubi pe Dumnezeu, trebuie să fim cu el şi să respectăm poruncile sale

Să-l iubim pe Dumnezeu!

Dar cum să-l iubim?

Reflectează: cine-şi iubeşte mama ar vrea să stea mereu cu ea şi să facă pentru ea tot ceea ce o face fericită.

Ei bine, în acelaşi fel, dacă vrei să-l iubeşti cu adevărat pe Dumnezeu, trebuie să stai cu el şi să faci ceea ce îl face fericit.

1 – Pentru a fi uniţi cu Dumnezeu, avem un singur lucru de făcut: să trăim întotdeauna în harul său sfinţitor.

"Harul sfinţitor", aşa cum ştii, este, de fapt, însăşi viaţa lui Dumnezeu care te face una cu el, fiu al său şi moştenitor al fericirii sale în paradis.

Cine pierde harul sfinţitor din cauza unui păcat de moarte îl alungă pe Dumnezeu din sufletul său, ca şi cum nu l-ar interesa nimic despre iubirea sa.

2 – Dar pentru a-l face fericit pe Dumnezeu, trebuie să facem şi voinţa sa, adică să respectăm poruncile sale. "Dacă mă iubiţi, – a spus Isus – veţi ţine poruncile mele" (In 14,15).

– Prima şi cea mai importantă poruncă a lui Isus este aceea a iubirii: "Să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul şi din tot cugetul tău (…) Să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi" (Mt 22,37-38).

– Apoi Isus doreşte să respecţi Cele zece porunci (Mt 19 ,17) pe care tu deja le cunoşti, dar pe care le vei găsi şi la pagina 18.

– Isus îţi mai cere să respecţi şi poruncile Bisericii, cum ar fi cea de a participa la Liturghie în zilele de sărbătoare (citeşte-le pe toate la pagina 111).

– În sfârşit, Isus îţi cere să-ţi îndeplineşti cu conştiinciozitate obligaţiile tale (de fiu, de elev etc.) şi să respecţi legile drepte ale statului.

1) Dacă-l iubesc cu adevărat pe Dumnezeu, ce trebuie să doresc? SĂ CU EL       SĂ FAC CEEA CE ÎL FACE

2) Pentru a sta cu Dumnezeu, trebuie să trăiesc ………………………..

3) Pentru a-l face fericit pe Dumnezeu, trebuie să respecţi

Care este adevărata măreţie a omului?

Adevărata măreţie a omului nu constă în a avea şi a iubi lucru rile create, ci în a trăi în harul lui Dumnezeu şi în a-l iubi din toată inima (CBC, 222-227).

Celor care veneau la el pentru a asculta cuvântul său, Isus le repeta: "Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde moliile şi rugina le distrug şi unde hoţii le sapă şi le fură. Adunaţi-vă comori în cer, unde nici moliile, nici rugina nu le distrug şi unde hoţii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră" (cf. Mt 6,19-21).

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *