Meniu

Anexă: Rugăciunea

De ce să ne rugăm

Noi toţi suntem ca acei copii care, pentru a ajunge să pună monezile în cutia săracilor, trebuie să o roage pe mama să-i ridice de la sol; bunăvoinţa lor nu este de ajuns: au nevoie de ajutorul cuiva.

La fel este şi cu tine: nu vei putea face binele sau nu vei putea evita păcatul dacă Dumnezeu nu te ajută să faci aceasta. "Fără mine – ne-a spus Isus – nu puteţi face nimic".

Acest ajutor (care se numeşte "har actual", aşa cum am explicat la pagina 54), Dumnezeu îl dă tuturor, dar doreşte ca noi să i-l cerem în rugăciune: "Cereţi şi vi se va da!", ne promite Isus (In 16,24).

Pentru aceasta, sfântul Alfons Maria de Liguori spunea: "Cine se roagă se mântuieşte, dar cine nu se roagă se osândeşte". Şi sfântul Augustin: "A învăţat să trăiască bine cine a învăţat să se roage bine".

Acum mă vei întreba: Cum trebuie să mă rog?

Înainte să-ţi explic aceasta, îţi voi spune că rugăciunea este o "discuţie cu Dumnezeu" (sau cu sfânta Fecioară sau cu sfinţii).

Şi aşa cum într-o "discuţie" două persoane îşi vorbesc şi se ascultă, la fel, în rugăciune, câteodată noi îi vorbim lui Dumnezeu (şi aceasta este numită tocmai "rugăciune"), alteori, îl ascultăm pe el, care ne vorbeşte (aceasta este "meditaţia").

Cum să ne rugăm

1 – Pentru a te ruga bine, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te gândeşti că Dumnezeu este prezent înlăuntrul tău, că te priveşte, te iubeşte şi te ascultă.

Pentru a te stabili mai uşor în această "prezenţă", va fi necesar să te retragi într-un loc corespunzător (în odăiţa ta, în biserică…) şi să-ţi asumi o atitudine de respect, cum ar fi să stai în genunchi şi să ţii mâinile împreunate pe piept. Dar dacă eşti bolnav sau obosit, vei putea gusta "prezenţa lui Dumnezeu" şi stând în pat.

2 – Numai atunci când "vei simţi" în tine prezenţa lui Dumnezeu, vei putea începe discuţia ta cu el, folosind cuvintele învăţate de Isus şi de Biserică, dar şi cuvintele tale.

Este important să te rogi încet, pentru că numai aşa credinţa şi iubi rea noastră se pot concentra în Dumnezeu: pentru a ne uni cu el, valorează mai mult un "Tatăl nostru" spus încet, decât zece spuse în grabă.

Chiar sfântul Ignaţiu de Loyola ne sugerează să ne rugăm pronunţând încet fiecare cuvânt din "Tatăl nostru" sau din altă rugăciune, repetându-l unul câte unul, de mai multe ori ("Tată… Tată… Tată…"), până îl vom asimila în interior, înainte de a trece la următorul.

3 – La sfârşitul rugăciunii făcute bine, te vei simţi "diferit" decât atunci când ai început-o; şi te vei simţi şi mai mulţumit şi mai dispus să-l iubeşti pe Isus. O rugăciune care te-ar lăsa ca la început ar fi o rugăciune făcută rău.

Nu te-ai întrebat niciodată de ce atâţia tineri, chiar dacă sunt mai mari, nu fac păcate, au întotdeauna bucuria în inimă, îi fac fericiţi pe cei dragi ai lor şi-i ajută cu generozitate pe cei săraci? Este pentru că se roagă bine, şi când pot, şi mai mult timp.

Cum să meditezi

În "meditaţie" – aşa cum am spus deja -, în loc să-i vorbim lui Dumnezeu, îl ascultăm pe el.

1 – După ce te-ai gândit (ca şi la rugăciune) că Dumnezeu este prezent în tine, trebuie să începi să asculţi cuvântul lui citind Sfânta Scriptură, mai ales Evanghelia.

Şi studiul catehismului este un izvor preţios de ascultare, pentru că acesta conţine adevărurile divine învăţate de Isus.

Dumnezeu, însă, îţi poate vorbi şi prin intermediul imaginilor, mai ales acelea ale crucifixului: câţi sfinţi nu "au ascultat" şi au învăţat iubirea lui Dumnezeu privind mult timp la Isus mort pe cruce pentru ei!

2 – Când o frază a lui Isus, sau un eveniment din viaţa lui, sau contemplarea rănilor sale au făcut o breşă în inima ta, trebuie să te opreşti asupra lor pentru a le confrunta cu viaţa ta: atunci vei vedea clar cât eşti încă de diferit de Isus, cât de slabă este iubirea ta pentru el, şi vei simţi dorinţa de a te corecta, măcar în unele lucruri, astfel încât să devii mai asemănător lui Isus.

3 – Din această confruntare dintre tine şi Isus se naşte propunerea concretă de a deveni mai asemănător cu el; nu o propunere generică, cum ar fi "voi fi mai bun", ci o propunere precisă şi controlabilă ca: "în fiecare seară, la o anumită oră, voi îngenunchea la picioarele patului şi voi recita încet aceste rugăciuni…", sau: "acelui coleg care mereu mă ofensează nu-i voi răspunde urât, ci voi încerca chiar să fiu amabil cu el", sau: "voi renunţa să privesc acel spectacol la televizor, pentru că prezintă pericole pentru sufletul meu" şi aşa mai departe.

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *