Meniu

Calea sfinţeniei

Muntele sfinţeniei

Sfântul Ioan al Crucii a comparat calea care duce la iubirea perfectă a lui Dumnezeu cu un drum în urcare ce duce pe un munte foarte înalt, pe care-l putem numi "Muntele Sfinţeniei".

Pe vârful muntelui se află locuinţa lui Dumnezeu.

Fiecare om a fost creat pentru a ajunge, în timpul vieţii sale pământeşti, pe acest vârf care simbolizează unirea perfectă a propriei voinţe şi fiinţe cu Preasfânta Treime.

În afara muntelui se află mocirla păcatului, acolo unde sunt scufundaţi cei care îşi pun fericirea în păcat, până la punctul de a renunţa la Dumnezeu.

De la baza muntelui se desfăşoară calea sfinţeniei, care, de la mocirla păcatului, urcă până în vârf. Despre acesta vreau să-ţi vorbesc acum, pentru a te învăţa să-l parcurgi cu curaj şi bucurie.

Calea sfinţeniei

Calea sfinţeniei este împărţită în trei etape, fiecare dintre ele terminându-se în trei ţinte finale glorioase.

prima etapă are un nume: "lupta împotriva păcatelor de moarte", şi are ca ţintă finală victoria asupra acestor păcate.

a doua etapă te angajează în "lupta împotriva păcatelor veniale sau lesne-iertătoare", şi va avea ca ţintă finală elimina rea lor din viaţa ta.

a treia etapă ţi-l pune în faţa ochilor pe Isus, modelul perfect de sfinţenie şi de iubire, şi te angajează pozitiv în "imitarea virtuţilor lui Isus".

Oricine, chiar şi cel mai mare păcătos, este chemat de Dumnezeu să parcurgă aceste etape şi să ajungă – puţin câte puţin – la cucerirea perfectei uniri cu Dumnezeu-iubire.

O cale pentru tine

Această schemă a căii care duce la sfinţenie, adică la perfecta iubire faţă de Dumnezeu, este foarte utilă pentru a-ţi putea orienta viaţa în direcţia corectă.

Pentru a parcurge acest drum, este important ca tu să înţelegi în care etapă te afli acum, astfel încât să ştii ce trebuie să faci pentru a urma drumul ce duce spre vârf.

Dacă, de exemplu, ştii că faci păcate veniale, înseamnă că te afli deja în a doua etapă şi vei încerca să le combaţi, în felul cum îţi voi explica mai târziu.

Pentru a înţelege în ce etapă te afli, îţi va fi de mare ajutor conducerea unui preot înţelept şi sfânt, căruia îi vei mărturisi – mai potrivit în timpul Spovezii – starea sufletului tău, şi de la care vei primi acele directive şi acele sfaturi care, puţin câte puţin, te vor conduce până în vârf.

Gândeşte-te câţi copii şi tineri au parcurs acest drum înaintea ta şi au devenit sfinţi! Şi câţi, încă şi azi, îl parcurg cu curaj şi cu bucurie!

Şi decide, cu sfântul Augustin: "Dacă ei au putut, de ce nu aş putea şi eu?"

Calea care duce la iubirea perfectă a lui Dumnezeu, adică la sfinţenie, o putem compara cu un drum ce urcă pe un munte foarte înalt, Muntele lui Dumnezeu. Aşa cum vezi în desen, calea sfinţeniei este împărţită în trei etape pe care toţi trebuie să le depăşim cu curaj, dacă dorim să ajungem la adevărata fericire.

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *