Meniu

Legile activităţii umane

Până aici ţi-am înşiruit – ca să spunem aşa – "părţile" minunatei "maşinării" care eşti tu: acum vreau să-ţi explic "funcţionarea" ei, pentru că numai cunoscând-o o vei putea conduce cu înţelepciune.

Trei mari legi reglează mecanismul tău interior:

Prima lege: Nimic nu intră în inteligenţă dacă înainte nu a trecut prin simţuri

Adică: toate lucrurile pe care noi le ştim, le ştim pentru că noi le-am auzit cu urechile, sau le-am văzut cu ochii, sau le-am atins cu mâi ni le etc.

Am întrebat odată un copil orb dacă i-ar plăcea mai mult o hăinuţă roşie sau o hăinuţă albastră: nu a ştiut să-mi răspundă. Şi nu-mi putea răspunde, pentru că, "nevăzând" niciodată roşul şi albastrul, nu putea "şti" ce erau acestea.

Din această lege, rezultă pentru tine o primă şi fundamentală normă de conduită: îngrijirea simţurilor.

Trebuie să le îngrijeşti, aşa cum îngrijeşti uşile din casă, care se ţin deschise pentru prieteni, dar se închid pentru hoţi.

Microbii acelei teribile boli care este tuberculoza intră în plămânii noştri prin gură, când noi respirăm. Pentru aceasta nu-ţi voi spune să nu respiri: ai muri sufocat! Dar îţi spun: respiră puternic atunci când aerul este curat, dar închide gura când sunt nori de praf!

Îţi spun să priveşti, să admiri, să asculţi ceea ce este frumos şi cinstit: chipul mamei, suferinţele unui sărman, frumuseţea creaţiei… dar să ştii să îndepărtezi cu promptitudine privirea şi să-ţi astupi urechile, dacă te întâlneşti cu imagini sau discuţii urâte.

De ce atâţia tineri reuşesc să se menţină curaţi chiar şi în mijlocul multor pericole şi nu sunt aproape niciodată chinuiţi de gânduri rele? Mai ales, pentru că-şi îngrijesc cu mare atenţie simţurile, cu precădere văzul. Fă şi tu la fel şi vei fi bogat numai în gânduri bune!

A doua lege: Nimic nu poate fi dorit dacă înainte nu a fost cunoscut

Dacă într-un câmp există o comoară, dar tu nu o ştii, este sigur că nu-ţi va trece niciodată prin minte să mergi să o iei: pentru a dori un lucru, trebuie să ştii că există!

Cu alte cuvinte: poţi dori numai ceea ce este cunoscut.

Iată, deci, alte două norme preţioase de viaţă:

  • fă în aşa fel încât să nu cunoşti niciodată răul, pentru a fi sigur că nu-l doreşti;
  • să cu noşti tot binele posibil, pentru a-l putea dori!

Înainte de toate, încearcă să nu cunoşti răul.

Sunt nenorociţi acei tineri care, cu scuza de a dori "să cunoască totul", îşi pun în cap idei false şi perverse, cărora apoi voinţa nu este capabilă să le spună nu!

Este celebră fraza acelui necredincios care, bătrân fiind, acuza o lectură rea din tinereţe, din cauza căreia şi-a pierdut cinstea şi credinţa în Dumnezeu: "Blestemată să fie cartea şi cine a scris-o…"

Eu am cunoscut un ucigaş tânăr, care a mărturisit în faţa judecătorilor că a fost împins la delict de lectura unor romane ce povesteau în cele mai mici amănunte acţiunea delictuală. Dar câţi tineri nu se nenorocesc din cauza cărţilor, filmelor şi a programelor TV rele!

Toate păcatele, de la cele mai uşoare la cele mai grave, mai ales acelea împotriva virtuţii curăţiei, încep de la simţurile neîngrijite şi de la gândurile rele care ne urmăresc: pentru aceasta, cine doreşte să nu comită răul trebuie să fie atent să nu cunoască răul, sau, dacă l-a cunoscut, să nu se mai gândească la el.

În al doilea rând, fă în aşa fel încât să cunoşti tot binele posibil. Iată câteva sfaturi în această privinţă:

1) Procură-ţi prin orice mijloace (studiu, cateheză, lecturi, conversaţii) o cultură religioasă solidă. Cu cât îl vei cunoaşte mai mult pe Dumnezeu şi legea sa sfântă a iubirii, cu atât mai mult vei fi capabil să-l iubeşti!

2) Citeşte în fiecare zi o pagină din Evanghelie, pentru a-l cunoaşte şi a-l iubi pe Isus, şi să ai tot timpul în atenţie lectura vieţii unui sfânt: sfântul Augustin s-a convertit citind viaţa sfântului Anton, şi Edith Stein citind-o pe aceea a sfintei Tereza din Avila. Exem plele atrag!

3) Fă în fiecare zi o mică meditaţie. Ce înseamnă aceasta, îţi voi explica mai târziu. Aici vreau să-ţi amintesc doar că ea este mijlocul cel mai puternic pentru a crea în tine convingeri personale profunde şi de durată.

A treia lege: Voinţa este liberă, dar suportă influenţa pasiunilor

Voinţa ta este liberă să aleagă ceea ce doreşte; tu, de fapt, eşti liber să continui să citeşti această carte sau să o închizi şi să începi să cânţi.

Acest dar al "voinţei libere" este un mare dar pe care Dumnezeu ţi l-a făcut, pentru că te face responsabil de alegerile tale: dacă alegi binele, vei avea o bucurie şi o răsplată; dacă alegi răul, vei avea o remuşcare şi o pedeapsă.

Aşa cum timona navei nu este fixă (dacă ar fi aşa, nu ar folosi la nimic!), ci poate fi întoarsă liber la dreapta sau la stânga de către timonier pentru a putea dirija nava către port, şi nu către stânci, la fel, voinţa ta, fiind liberă, te face capabil să alegi în mod liber drumul binelui, evitând stâncile răului.

Însă, aşa cum vânturile puternice ale oceanului pot favoriza sau opri nava din drumul său către ţintă, la fel, pasiunile (tu ştii deja ce sunt) pot ajuta voinţa ta să dorească binele, dar şi să o oprească până la a o târî spre stâncile păcatului.

De aici, necesitatea de a şti să-ţi domini propriile pasiuni, astfel ca să profiţi de ele când te împing spre bine (cum ar fi compasiunea faţă de cineva care suferă sau bucuria pe care o încerci în a o ajuta pe mama) şi să le reprimi când te trag spre rău.

Aceasta este o muncă lungă şi răbdătoare, ce se face învingând propriile pasiuni în lucrurile mici: un impuls de ură reprimat, renunţarea la o poftă, suportarea unei companii plictisitoare, renunţarea voluntară la a privi la televizor, promptitudinea de a te trezi dimineaţa etc. reprezintă un antrenament ce întăreşte voinţa ta şi o face capabilă să domine şi să învingă şi cele mai puternice pasiuni.

Răspunde:

1) Putem cunoaşte un lucru dacă mai întâi nu intră în inteligenţa noastră prin intermediul simţurilor?

DA   NU

2) Putem dori şi iubi un lucru sau o persoană fără ca mai întâi să le fi cunoscut?

DA   NU

3) Pentru că voinţa mea este liberă, sunt eu responsabil de alegerile pe care le fac?

DA   NU

4) Ce trebuie să fac pentru a nu mă lăsa dominat de pasiunile rele?

SĂ LE SATISFAC   SĂ LE ÎNVING ÎN LUCRURILE MICI

Cum trebuie să mă comport în viaţă?

Întâi: trebuie să îngrijesc simţurile, pentru ca răul să nu pătrundă în mine.

Al doilea: cu inteligenţa, trebuie să încerc să gândesc şi să cunosc numai binele.

Al treilea: cu voinţa, trebuie să ştiu să domin pasiunile mele, astfel încât să o fac liberă să iubească şi să aleagă numai binele.

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *