Meniu

Despre Sfânta Scriptură

1. Biblia trebuie s-o înțeleagă fiecare după voința sa.

Acesta este unul dintre punctele în care ne diferențiem total noi, catolicii, de protestanți. Noi spunem: semnificația a ceea ce ne învață Biblia ne-o dau papa, episcopii, teologii și sfinții. Sfânta Maică Biserică are „doctorii” ei, care ne explică ceea ce noi nu înțelegem bine. În schimb, protestanții urmează teoria lui Luther care spune: fiecare să interpreteze Biblia cum i se va părea.

O tânără cu niște ochi foarte frumoși era dorită de mulți băieți. Situația în care se afla era o ocazie continuă de a păcătui. Într-o zi citi această frază în Biblie: „Dacă ochiul tău drept te duce la păcat, scoate-l!” (Mt 5,29). Tânăra luă o decizie extremă: își puse acid în ochi pentru a-i arde și deci pentru a nu mai avea ocazie de păcat. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că a vrut să interpreteze ea însăși Sfânta Scriptură, fără a consulta pe cineva. Dacă ar fi întrebat un preot, el i-ar fi spus: această frază din Biblie trebuie interpretată astfel: dacă cineva are ceva la care ține ca la propriii săi ochi (de exemplu, o prietenie, o afacere, un serviciu etc.), iar acest lucru, prețios ca lumina ochilor, îi este ocazie de păcat, trebuie să renunțe la el. De exemplu, a renunța la o anumită prietenie, a părăsi cutare afacere, a-ți schimba serviciul, chiar dacă acest lucru costă, este preferabil săvârșirii păcatului.

Ce diferit se interpretează Biblia atunci când sunt consultați cei înțelepți! Dacă cineva se conduce doar după ideile proprii, va fi un orb care conduce un alt orb și amândoi cad în prăpastie (cf. Mt 15,14).

2. De ce protestanții îl numesc Iehova pe Dumnezeu?

Când Moise l-a întrebat pe Dumnezeu: „Care este numele tău?”, Dumnezeu i-a răspuns: „Numele meu este Iahve”, care înseamnă: „Eu sunt cel ce sunt”. Protestanții spun că IHVH se pronunță IeHoVaH. Însă catolicii și aproape toți marii înțelepți moderni spun că IHVH se pronunță IaHVeH (Iahve).

Protestanții foarte instruiți știu că adevărata pronunție a numelui lui Dumnezeu în Biblie este Iahve, însă continuă să-l numească Iehova, pentru că astfel sunt obișnuiți să-l numească în bisericile lor de mici și nu vor să părăsească acest vechi obicei.

Dumnezeu și-a pus acest nume pentru a se diferenția de dumnezeii falși, ca, de exemplu, Baal, Jupiter, Zeus etc. În Biblie întotdeauna se scrie numele lui Dumnezeu cu patru consoane: IHVH și, cel mai probabil, israeliții așezau două vocale în mijloc: A și E.

Bibliile protestanților îl numesc pe Dumnezeu Iehova. Bibliile catolicilor îl numesc Iahve. Însă Biblia protestantă publicată în ultimii ani afirmă la sfârșit, într-o notă: „Credem că adevăratul nume al lui Dumnezeu în Biblie nu este Iehova, ci Iahve”.

3. Ce diferență există între o Biblie protestantă și una catolică?

1. Biblia protestantă are 66 de cărți (ei nu acceptă cărțile lui Iudita, Tobia, Ecleziasticul, Înțelepciunea, 1 și 2 Macabei, Baruh). Biblia catolică are 73 de cărți. Însă ambele sunt bune și pot fi citite. Biblia protestantă nu conține nimic rău.

2. Biblia protestantă îl numește pe Dumnezeu Iehova. Biblia catolică îl numește pe Dumnezeu Iahve.

3. Biblia catolică conține la început aprobarea unui episcop; cea protestantă, nu.

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *