Meniu

Sacramentul Botezului

 1. Ce este Botezul?

  Botezul este Sacramentul prin care ne naștem la viața divină, fiind eliberați de păcatul strămoșesc și de toate păcatele făcute până atunci.

 2. De ce este numit Botezul "poarta Sacramentelor"?

  Botezul este "poarta Sacramentelor" deoarece este primul Sacrament primit în viața omului. Înainte de Botez nu putem primi nici un alt Sacrament. Prin această "poartă" intrăm în Biserică, devenind creștini.

 3. Este necesar Botezul pentru mântuire?

  Da, Botezul este necesar pentru mântuirea celor cărora le-a fost vestită Evanghelia și care au avut posibilitatea de a fi botezați.

 4. Poate fi suplinită cumva lipsa Botezului?

  Lipsa Botezului dat de Biserică poate fi suplinită de:

  • Botezul sângelui – îl primește acela care moare pentru credința creștină;

  • Botezul dorinței – îl primește catecumenul (candidatul ce se pregătește pentru acest Sacrament) care moare înainte de a fi botezat și, de asemenea, acela care, deși nu cunoaște Evanghelia lui Hristos și Biserica Sa, caută cu sinceritate adevărul și împlinirea voinței lui Dumnezeu.

 5. Care sunt efectele Botezului?

  Prin Botez:

  • ne este iertat păcatul strămoșesc, dar și toate păcatele personale și pedepsele pentru păcatele comise până atunci;

  • suntem făcuți părtași la viața divină, primind harul sfințitor;

  • devenim fii ai lui Dumnezeu, frați ai lui Isus Hristos, temple ale Spiritului Sfânt, membri ai Bisericii, moștenitori ai Împărăției Cerurilor;

  • primim virtuțile teologale și darurile Spiritului Sfânt.

 6. Când a orânduit Isus Hristos Sacramentul Botezului?

  Isus Hristos a orânduit Sacramentul Botezului după învierea Sa, când le-a spus Apostolilor: "Mergeți, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit" (Matei 28,19).

 7. Ce se cere de la cel care dorește să primească Botezul?

  De la cel care dorește să primească Botezul se cere Mărturisirea de credință, făcută personal, sau prin nași, în cazul copiilor mici.

 8. Care este rolul nașilor?

  Nașii rostesc la Botez lepădările de satana și Mărturisirea de credință în numele botezatului. Tot ei trebuie să se asigure că noul botezat va fi educat creștinește, susținându-l în credință de-a lungul întregii vieți, prin exemplul și sfaturile lor.

 9. Cine administrează Sacramentul Botezului?

  În mod obișnuit, episcopul sau preotul este cel care administrează Sacramentul Botezului. În caz de nevoie (ex: pericol de moarte pentru cel nebotezat), îl poate administra orice persoană, cu condiția de a avea intenția să facă ceea ce face Biserica.

 10. Cum se administrează Sacramentul Botezului?

  Cel care administrează Botezul toarnă de trei ori apă sfințită pe capul celui ce primește Sacramentul sau îl scufundă de trei ori în apă sfințită, spunând în același timp: "Se botează servul lui Dumnezeu… (numele lui), în numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sfânt. Amin."

 11. Poate fi repetat Sacramentul Botezului?

  Sacramentul Botezului nu poate fi repetat, dat fiind că prin primirea lui creștinul este însemnat cu un sigiliu de neșters, care arată că îi aparține pentru totdeauna lui Hristos.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *