Meniu

Despre Preasfânta Fecioară Maria

  1. Cine sunt părinții Preasfintei Fecioare Maria?

    Părinții Preasfintei Fecioarei Maria sunt Sfinții Ioachim și Ana.

  2. Ce a fost unic la zămislirea Fecioarei Maria?

    Fecioara Maria a fost zămislită (concepută) fără păcatul strămoșesc, de care a ferit-o însuși Dumnezeu. Această zămislire este numită Neprihănita Zămislire sau Imaculata Concepțiune.

  3. De ce a fost ferită Fecioara Maria de păcatul strămoșesc?

    Dumnezeu a ferit-o de păcatul strămoșesc ca să o pregătească pentru planul special pe care îl avea pentru ea: să fie Mama lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru.

  4. De-a lungul vieții Fecioara Maria a făcut păcate?

    Fecioara Maria, prin harul lui Dumnezeu, nu a săvârșit nici un păcat în toată viața ei. De aceea o mai numim Preacurata sau Preasfânta Fecioară Maria.

  5. Cine i-a comunicat Fecioarei Maria planul lui Dumnezeu?

    Arhanghelul Gabriel a fost cel care i-a vestit Fecioarei Maria că, prin puterea Spiritului Sfânt, va naște un Copil, care va fi însuși Fiul lui Dumnezeu. Aceasta a fost Buna Vestire, adică vestea cea bună a sosirii Mântuitorului.

  6. A acceptat Fecioara Maria planul lui Dumnezeu?

    Da, Fecioara Maria a acceptat acest plan, întreaga ei viață fiind supusă voinței lui Dumnezeu.

  7. De ce spunem că Fecioara Maria este Mama lui Dumnezeu?

    Dumnezeu nu are nici început, nici sfârșit, pe El nimeni nu l-a creat. Cu toate acestea, pe Fecioara Maria o numim Mama lui Dumnezeu și Născătoare de Dumnezeu pentru că ea l-a născut pe Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos, care a fost om adevărat și Dumnezeu adevărat.

  8. De ce o numim Fecioară pe Mama lui Isus Hristos?

    O numim Fecioară pentru că l-a zămislit pe Isus Hristos prin lucrarea Spiritului Sfânt, și nu cu un bărbat.

  9. De ce o numim pe Fecioara Maria Mama noastră?

    O numim astfel pe Fecioara Maria pentru că Isus Hristos, atunci când era răstignit pe Cruce, ne-a lăsat-o tuturor ca Mamă.

  10. Cu ce nume ne mai adresăm Fecioarei Maria?

    Dintre multele nume cu care ne mai adresăm Fecioarei Maria amintim: Maica Domnului, Maica Bisericii, Maica bunului sfat, Maică a Cuvântului, Pururea Fecioară, Regina Cerului, Scăparea păcătoșilor, Ajutorul creștinilor…

  11. A murit Fecioara Maria?

    Biserica ne învață că Fecioara Maria nu a murit, ci a adormit, iar trupul și sufletul ei au fost ridicate de Isus Hristos la cer. Adormirea Maicii Domnului nu o găsim în Scriptură, dar este afirmată de Tradiție.

  12. Ce relatează Sfânta Scriptură despre Fecioara Maria?

    Fecioara Maria este pomenită de câteva ori în Sfânta Scriptură, momentele mai importante fiind:

    • Buna Vestire, vizita la Elisabeta, Nașterea lui Isus Hristos, fuga în Egipt, regăsirea lui Isus la Templu când avea 12 ani;

    • pe perioada vieții publice a Mântuitorului, Fecioara Maria este prezentă la Nunta din Cana, dar și la moartea Fiului ei pe cruce;

    • în fine, o regăsim și în Cenacol, alături de Apostoli, în ziua Coborârii Spiritului Sfânt.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPoint



Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *