Meniu

Despre Împărtăşanie

 1. Ce se cere de la noi pentru a primi cu vrednicie Sfânta Împărtășanie?

  Pentru a primi cu vrednicie Sfânta Împărtășanie se cere:

  1. să știm și să credem că în Sfânta Împărtășanie primim cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Hristos;

  2. să fim în starea harului sfințitor, adică fără păcat de moarte pe suflet;

  3. să nu mâncăm și să nu bem cel puțin o oră înainte de a ne împărtăși (ajunul euharistic);

  4. să ne rugăm înainte și după primirea Sfintei Împărtășanii.

 2. De ce trebuie să știm și să credem că în Euharistie primim Trupul și Sângele Mântuitorului?

  Primirea oricărui Sacrament cere credință. În cazul Euharistiei trebuie să avem certitudinea în minte (adică să știm) și în inimă (adică să credem) că, dincolo de aparențele pâinii și vinului, ceea ce primim este cu adevărat Trupul și Sângele Mântuitorului.

 3. De ce trebuie să fim în starea harului sfințitor pentru a ne putea împărtăși?

  Fără harul sfințitor suntem morți sufletește. A-l primi pe Isus Hristos în această stare înseamnă a comite un sacrilegiu. De aceea, pentru a ne putea împărtăși, ne vom spovedi înainte, curățindu-ne sufletul de orice păcat de moarte.

 4. De ce trebuie să ajunăm înainte de a ne împărtăși?

  Abținerea de la mâncare și băutură cel puțin o oră înainte de a ne împărtăși face parte din pregătirea noastră trupească pentru primirea Euharistiei, fiind o mică jertfă pe care o unim cu marea Jertfă euharistică.

 5. Putem să bem apă înainte de începerea Sfintei Liturghii?

  Da, putem să bem apă, dar nu alte feluri de băuturi. De asemenea, în caz de boală, putem și să luăm medicamente în acest timp, iar ajunul euharistic nu este încălcat.

 6. De ce trebuie să ne rugăm înainte și după primirea Sfintei Împărtășanii?

  Rugăciunea dinaintea primirii Sfintei Împărtășanii ne ajută să ne pregătim cum se cuvine pentru acest moment. Apoi, avându-l pe Isus prezent în mod real în noi, vom petrece un timp în reculegere și rugăciune, conștientizând prezența Lui în sufletele noastre.

 7. Când avem obligația să ne împărtășim?

  Biserica stabilește ca obligație să primim Euharistia cel puțin o dată pe an, la sărbătoarea Învierii Domnului (Paște), pregătindu-ne corespunzător prin Sacramentul Spovezii.

 8. Cât de des ne recomandă Biserica să ne împărtășim?

  Biserica ne recomandă cu stăruință să ne împărtășim la fiecare Liturghie la care participăm, deci cel puțin în duminici și sărbători. De asemenea, este bine să primim Sfânta Împărtășanie când suntem grav bolnavi.

 9. Cum se pot împărtăși persoanele bolnave care nu pot participa la Sfânta Liturghie?

  Pentru a nu-i lipsi de acest Sacrament, preoții pot să îi împărtășească acasă sau la spital pe bolnavii care nu se pot deplasa la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.

 10. Ce alte forme poate îmbrăca relația noastră cu Euharistia?

  Pe lângă primirea Euharistiei prin împărtășire în cadrul Sfintei Liturghii, Euharistia poate fi adorată și în afara Liturghiei, fie acolo unde este păstrată în tabernacol pe altar, fie atunci când este expusă special pentru Adorația euharistică.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată.