Meniu

Sacramentul Mirului

 1. Ce este Mirul?

  Mirul este Sacramentul prin care primim plinătatea Spiritului Sfânt, pentru a putea mărturisi, răspândi și apăra credința creștină.

 2. Ce nume mai are Sacramentul Mirului?

  Sacramentul Mirului mai este cunoscut și sub numele de Sacramentul Confirmării (Confirmațiunii), deoarece confirmă și întărește harul primit la Botez.

 3. Mirul este necesar pentru mântuire?

  Sacramentul Mirului nu este absolut necesar pentru mântuire, dar Biserica învață că primirea lui este obligatorie, deoarece, împreună cu Euharistia, desăvârșește inițierea creștină începută cu Botezul.

 4. Care sunt efectele Mirului?

  Sacramentul Mirului este o întărire și o desăvârșire a harului Botezului. Astfel, primirea Mirului:

  • întărește în noi calitatea de fii ai lui Dumnezeu;

  • ne unește mai strâns cu Hristos;

  • sporește în noi darurile Spiritului Sfânt;

  • ne leagă mai strâns cu Biserica;

  • ne face soldați ai lui Hristos, gata să răspândim și să apărăm credința creștină, prin cuvânt și faptă, și să dăm mărturie cu curaj despre Hristos (vezi Efeseni 6,13-17).

 5. Ce se cere de la cel care dorește să primească Mirul?

  De la cel care dorește să primească Mirul se cere să fie botezat și în starea harului sfințitor.

 6. Cum se administrează Mirul?

  Preotul îl unge pe cel botezat cu un ulei special (mir) astfel: pe frunte, ochi, nas, gură și urechi, pentru sfințirea simțurilor; pe piept și pe spate, pentru sfințirea inimii și a voinței; la mâini și la picioare, pentru sfințirea faptelor și a căilor creștinului. Ungându-l, preotul spune: "Pecetea darului Spiritului Sfânt. Amin."

 7. Ce ulei se folosește în Sacramentul Mirului?

  Uleiul folosit în administrarea Sacramentului Mirului este obținut dintr-un amestec de untdelemn și mirodenii, fiind sfințit de către episcop în Joia Mare și distribuit apoi în toate parohiile.

 8. Poate fi repetat Sacramentul Mirului?

  Cel miruit primește, odată cu Sacramentul, pecetea Spiritului Sfânt. Această pecete este de neșters, ceea ce face Sacramentul Mirului de nerepetat.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *