Meniu

A zecea poruncă dumnezeiască

 1. Ce spune a zecea poruncă dumnezeiască?

  A zecea poruncă dumnezeiască spune: "Să nu poftești nici un lucru al aproapelui tău".

 2. Ce ne poruncește Dumnezeu prin porunca a zecea?

  Prin porunca a zecea Dumnezeu ne poruncește să nu dorim pe nedrept bunurile altuia, completând porunca a șaptea, prin care ne poruncește respectarea acestor bunuri.

 3. Cum se păcătuiește împotriva poruncii a zecea?

  Împotriva poruncii a zecea se păcătuiește prin lăcomie (dorința nestăpânită de a avea cât mai multe bunuri) și prin invidie (tristețea simțită în fața bunurilor altuia). Atât lăcomia cât și invidia împiedică trăirea iubirii creștine față de aproapele și pot conduce la faptele condamnate de porunca a șaptea.

 4. Ce trebuie să facem pentru a nu păcătui împotriva poruncii a zecea?

  Pentru a nu păcătui împotriva poruncii a zecea se recomandă:

  • să ne dezlipim inima de bunurile materiale;

  • să fim generoși cu cei care au nevoie de ajutorul nostru;

  • să practicăm mortificările, acele mici renunțări care ne întăresc voința;

  • să ne punem încrederea în Dumnezeu, în Providența Sa.

 5. Ce ne spun în mod special ultimele două porunci?

  Ultimele două porunci ne atrag atenția asupra importanței stăpânirii gândurilor și dorințelor noastre, căci ele pot să întineze inima, chiar și în lipsa unor manifestări exterioare, prin cuvinte sau fapte.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *