Meniu

A opta poruncă dumnezeiască

 1. Ce spune a opta poruncă dumnezeiască?

  A opta poruncă dumnezeiască spune: "Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău"; în altă variantă: "Să nu minți".

 2. Ce ne poruncește Dumnezeu prin porunca a opta?

  Prin porunca a opta Dumnezeu ne poruncește să fim sinceri, mărturisind întotdeauna adevărul în cuvinte și în fapte.

 3. Ce interzice Dumnezeu prin porunca a opta?

  Prin porunca a opta Dumnezeu interzice minciuna, adică a spune ceva ce nu este adevărat. În sens larg, această poruncă interzice:

  • deformarea sau ascunderea – parțială ori integrală – a adevărului;

  • mărturia falsă și jurământul strâmb;

  • judecata fără temei, vorbirea de rău, bârfa, calomnia;

  • lingușirea, lăudăroșenia, prefăcătoria.

 4. Trebuie să dezvăluim în orice situație și oricui adevărul?

  Nu avem obligația de a dezvălui adevărul înaintea aceluia care nu are dreptul să îl cunoască, în special dacă îl va folosi pentru a face rău. Trebuie să avem conștiința bine formată pentru a discerne astfel de situații. Nu avem voie, de exemplu, să ascundem părinților note sau fapte rele, ei având dreptul să știe adevărul despre acțiunile copiilor lor.

 5. Ce trebuie să facă acela care prin minciună a pricinuit pagubă cuiva?

  Acela care a mințit, trebuie să îndrepte cât mai mult cu putință răul pricinuit, mărturisind adevărul înaintea tuturor celor care au fost mințiți.

 6. Ce trebuie să facă acela care prin vorbire de rău a pricinuit pagubă cuiva?

  Acela care a vorbit de rău pe cineva (subliniindu-i doar defectele și creând astfel o imagine falsă despre acesta), trebuie să încerce să îi repare reputația – exprimând înțelegere față de slăbiciunile lui și punându-i în valoare calitățile.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *