Meniu

Poruncile bisericeşti

  1. Mai sunt și alte porunci, în afara celor dumnezeiești, pe care trebuie să le respectăm?

    În afara celor Zece Porunci date de Dumnezeu, trebuie să respectăm și poruncile bisericești, date de Biserică prin autoritatea lăsată ei de Hristos, care a fondat-o.

  2. Care sunt poruncile bisericești?

    Cele cinci porunci bisericești sunt următoarele:

    • Să sfințești sărbătorile rânduite de Biserică și să participi la Sfânta Liturghie în toate duminicile și sărbătorile de poruncă.

    • Să ții posturile rânduite de Biserică și să nu mănânci carne vinerea și în celelalte zile oprite.

    • Să îți mărturisești păcatele cel puțin o dată pe an și să primești Sfânta Împărtășanie cel puțin la Paște.

    • Să nu faci nuntă în zilele oprite.

    • Să ajuți Biserica, contribuind după legi, obiceiuri și posibilități.

  3. Ce ne poruncește Biserica prin porunca întâi?

    Prin porunca întâi Biserica ne poruncește să sfințim zilele de duminică și sărbătorile rânduite de ea în cinstea Domnului nostru Isus Hristos, a Preasfintei Fecioare Maria și a Sfinților. Aceasta înseamnă, în primul rând, participarea la Sfânta Liturghie, dar și evitarea muncilor care nu sunt necesare (a se vedea porunca a treia dumnezeiască, nr. 166-172).

  4. Cum putem ști care sunt sărbătorile de poruncă?

    Sărbătorile de poruncă le găsim notate cu culoarea roșie în calendarul bisericesc.

  5. Ce ne poruncește Biserica prin porunca a doua?

    Prin porunca a doua Biserica ne poruncește să respectăm posturile și ajunurile. Sunt dezlegați de post copiii până la 14 ani, respectiv de ajun cei sub 21 de ani, precum și bătrânii și bolnavii. Dacă doresc pot să le țină (de exemplu să nu mănânce carne vinerea), sau să le înlocuiască cu alte mortificări, cu rugăciuni ori fapte bune.

  6. Ce este postul?

    Postul este abținerea de la anumite alimente și băuturi, din motive religioase, în semn de pocăință sau ca pregătire pentru un moment special. Abținerea de la mâncare trebuie însoțită de lupta împotriva viciilor și de rugăciune.

  7. Ce este ajunul?

    Este un post mai aspru, cu abținerea de la orice alimente sau băuturi pentru un anumit timp. De regulă se ajunează până la amiază, după care se mănâncă o singură dată pe săturate în acea zi, fără carne, lapte și ouă.

  8. Cum putem ști când trebuie să postim și să ajunăm?

    Perioadele de post și zilele de post și ajun le găsim indicate în calendarul bisericesc (ex: "Începe Postul…" sau "Post și ajun").

  9. Ce ne poruncește Biserica prin porunca a treia?

    Prin porunca a treia Biserica ne poruncește:

    • să ne mărturisim păcatele, prin Sacramentul Spovezii, cel puțin o dată pe an;

    • să primim cu vrednicie Sfânta Împărtășanie cel puțin la Paște, pregătindu-ne, desigur, prin Spovadă.

  10. Ce ne poruncește Biserica prin porunca a patra?

    Prin porunca a patra Biserica ne poruncește să nu organizăm și să nu participăm la nunți, dar nici la petreceri mari, în perioadele în care este interzis acest lucru – ele se găsesc indicate de asemenea pe calendarul bisericesc.

  11. De ce interzice Biserica petrecerile în anumite perioade?

    Nunțile – și petrecerile în general – sunt oprite pentru că dansul și distracția care le însoțesc nu se potrivesc cu spiritul de reculegere și rugăciune specific perioadelor respective.

  12. Ce ne poruncește Biserica prin porunca a cincea?

    Prin porunca a cincea Biserica ne poruncește ca, după posibilități, cu o parte din veniturile proprii, să ajutăm material parohia, Eparhia, întreaga Biserică, prin taxele obișnuite, dar și în situațiile speciale în care ni se cere.

Rugăciune

Părinte veșnic, în atotștiința și înțelepciunea Ta, cunoști cel mai bine calea bună pentru om. De aceea, când legea înscrisă în conștiințe s-a îngropat sub păcat, ai înscris-o în piatră, pe Tablele Legii, și le-ai dat lui Moise. Poruncile Tale, Doamne, sunt pentru mine călăuze sigure, făclii care mă ajută să rămân pe drum și să nu cad în păcat. Încălcându-le, devin sclavul celui rău; respectându-le, sunt cu adevărat liber. Îți cer ajutorul pentru a păstra mereu vii în inima mea cele Zece Cuvinte, astfel ca întreaga mea viață să îți fie bineplăcută, un imn de închinare adus Ție și Fiului Tău preaiubit și Spiritului Tău de viață dătător. Amin.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPoint



Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *