Meniu

Sacramentul Preoţiei

 1. Ce este Preoția?

  Preoția este Sacramentul prin care Dumnezeu își consacră slujitori care să continue să îndeplinească până la sfârșitul veacurilor misiunea încredințată Apostolilor de Isus Hristos.

 2. Care sunt treptele Preoției?

  Sacramentul are trei trepte mari (ordine sacre): diaconatul, preoția (prezbiteratul) și episcopatul.

 3. Ce este specific fiecărei trepte a Preoției?

  Numai episcopul deține plinătatea Preoției. Preotul nu poate administra Sacramentul Preoției și unele sacramentalii (ex: sfințirea de biserici). Diaconul este hirotonit în mod special pentru slujire.

 4. Care sunt efectele Preoției?

  Preotul, prin hirotonire:

  • devine un instrument prin care acționează Isus Hristos, reprezentant al Lui în fața adunării credincioșilor, dar și al Bisericii în fața lui Dumnezeu;

  • este în ascultare față de episcopul său, al cărui colaborator și ajutor este;

  • are misiunea de a predica Evanghelia, de a celebra Sacramentele și de a păstori credincioșii încredințați lui.

 5. Ce se înțelege prin hirotonire?

  Actul sacramental prin care un bărbat devine diacon, preot sau episcop se numește hirotonire ("impunerea mâinilor"), consacrare sau sfințire.

 6. Cine poate fi hirotonit preot?

  Candidatul la Preoție trebuie să fie bărbat, botezat și miruit, cu conduita morală, calitățile fizice și psihice corespunzătoare, având pregătirea spirituală și teologică necesară. Pentru treapta diaconatului și a preoției candidatul poate fi căsătorit, iar pentru treapta episcopatului candidații sunt aleși doar dintre preoții celibi, adică necăsătoriți.

 7. Cine poate administra Sacramentul Preoției?

  Episcopii sunt singurii care pot administra Sacramentul Preoției, în toate cele trei trepte. Diaconatul și preoția pot fi conferite de un singur episcop; conferirea episcopatului cere trei episcopi.

 8. Cum se celebrează Sacramentul Preoției?

  Pentru fiecare dintre cele trei trepte, episcopul își impune mâinile pe capul celui care primește Sacramentul, rostind rugăciunea de consacrare prin care invocă de la Dumnezeu revărsarea specială a Spiritului Sfânt și a darurilor Sale în vederea slujirii.Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *