Meniu

Despre Sacramente

 1. Ce este Sacramentul?

  Sacramentul (sau Taina) este un semn văzut, orânduit de Isus Hristos, prin care dobândim un har nevăzut, pentru sfințirea sufletelor noastre.

 2. Ce înțelegem prin semn văzut?

  Fiecare Sacrament are o parte pe care o putem percepe cu ajutorul simțurilor: gesturi (ex: "spălarea" cu apă la Botez), cuvinte (ex: "Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu" la Euharistie) sau elemente materiale (ex: uleiul la Mir).

 3. De ce este important semnul văzut?

  Semnul văzut, care simbolizează harul nevăzut al Sacramentului, ne ajută să înțelegem, să credem și să primim Sacramentul respectiv.

 4. De ce spunem că Sacramentele sunt orânduite de Isus Hristos?

  Spunem că Sacramentele sunt orânduite de Isus Hristos, adică sunt instituite de El, pentru că își au temelia în acțiunile și cuvintele Fiului lui Dumnezeu.

 5. Care este efectul Sacramentului?

  În planul nevăzut, supranatural, prin fiecare Sacrament dobândim harul sfințitor, precum și un har specific (harul sacramental), care ne ajută pe drumul sfințeniei.

 6. Sacramentele sunt pentru viața de acum sau pentru cea viitoare?

  Sacramentele sunt un ajutor prețios în trăirea vieții noastre creștine, aici, pe pământ. În același timp, ele ne ajută să ne pregătim pentru viața veșnică, pentru comuniunea deplină cu Dumnezeu.

 7. Câte Sacramente a orânduit Isus Hristos?

  Isus Hristos a orânduit șapte Sacramente:

  1. Botezul, prin care ne naștem la viața divină;

  2. Mirul, prin care primim pecetea Spiritului Sfânt;

  3. Euharistia, prin care Isus Hristos viu ni se dă ca hrană;.

  4. Spovada, prin care reprimim viața divină pierdută prin păcat;

  5. Maslul, prin care suntem întăriți sufletește și trupește în boală;

  6. Preoția, prin care sunt consacrați slujitorii Poporului lui Dumnezeu;

  7. Căsătoria, prin care se întemeiază familia creștină.

 8. Cine celebrează Sacramentele?

  Episcopii și preoții sunt cei care celebrează în mod obișnuit Sacramentele.

 9. Cine acționează în Sacramente?

  În Sacramente acționează însuși Isus Hristos, care le-a întemeiat și de la care acestea își primesc puterea.

 10. Ce se cere pentru primirea Sacramentelor?

  Din partea celui care primește Sacramentele se cere credință. De asemenea, pentru o primire vrednică și rodnică, trebuie să cunoaștem în special condițiile de primire și efectele lor, precum și să avem dispoziția sufletească cuvenită.

 11. Sunt necesare Sacramentele pentru mântuire?

  Sacramentele sunt necesare pentru mântuire, dar nu în aceeași măsură, ci în funcție de starea de viață și de circumstanțele vieții fiecăruia. De aceea, nu este obligatoriu să le primim pe toate.

 

Pentru a veni în întâmpinarea celor care ar dori să prezinte copiilor acest catehism, la cateheză sau la orele de religie, fiecare capitol este oferit şi ca prezentare PowerPoint, care, pe lângă textul de mai sus, include fotografii color, uneori şi alte elemente (ex: rugăciuni), totul pentru a îmbogăţi vizual experienţa predării.

În pagina care se va deschide după ce daţi click pe butonul de mai jos căutaţi textul "Descărcaţi online → Prezentare PPTX".

Descărcaţi această prezentare PowerPointImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *