Meniu

Isus pune în lumină adevăratul înţeles al legii

Isus a suprimat, oare, toate aceste precepte?

În «Cuvântarea de pe munte» (Mt 5, 1-7, 28), Isus, noul Moise, proclamă pe un alt munte modul său propriu de a înțelege preceptele legii. El le prezintă ca fiind poarta de intrare în împărăția cerurilor, dar le dă o nouă profunzime. Nu suprimă cuvintele vieții, ci dimpotrivă:

«Să nu credeți că am venit să desființez Legea sau Profeții: n-am venit să le desființez, ci să le împlinesc… Așadar cel care va trece cu vederea o singură poruncă, oricât de mică, și îi va învăța pe oameni să facă așa, cel mai mic se va chema în împărăția cerurilor; dimpotrivă, cel care le va păzi și va învăța pe alții să le păzească, mare se va chema în împărăția cerurilor» (Mt 5, 17-19).

Dar El vestește și că păzirea acestor porunci trebuie să meargă mai departe decât fidelitatea față de lege practicată de anumiți membri ai Poporului ales.

«Căci vă spun: dacă dreptatea voastră nu o va întrece pe aceea a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor» (Mt 5, 20).

O atitudine nouă? Ce atitudine?

Iubirea pe care o propovăduiește Isus nu este, în primul rând, rodul unui efort personal în vederea unei răsplăți, ci o colaborare gratuită cu voința lui Dumnezeu care s-a manifestat cu mult înainte de voința noastră. Așadar nu trebuie să așteptăm să primim iubire de la ceilalți ca să le răspundem. «Tatăl vostru din ceruri face să răsară soarele său și peste cei răi și peste cei buni și dă ploaie și peste cei drepți și peste cei nedrepți». Dacă dorim să devenim fiii unui astfel de Tată, trebuie să luăm, în mod la fel de gratuit, inițiativa de a-i iubi pe ceilalți. Străinul, și chiar dușmanul, ne invită să formăm cu ei o comunitate, să zidim Biserica lui Dumnezeu (Mt 5, 43-48).

© Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, str. G-ral Berthelot, nr. 19, RO-0101164-Bucureşti, www.arcb.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *