Meniu

«Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti»…

Isus ne cheamă să trăim legea în spiritul Evangheliei. El ne îndeamnă să acționăm «în taină» când e vorba de pomană, de rugăciune și de post: dacă acționăm în taină și nu pentru a fi văzuți de oameni, e semn că în toată purtarea noastră Dumnezeu este acela pe care îl căutăm și îl iubim:

«Tu, însă, când dai de pomană, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta, pentru ca pomana ta să fie într-ascuns; iar Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti. Tu, însă, când te rogi, intră în camera ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; iar Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti. Când postiți, nu fiți triști, ca fățarnicii; postiți numai în văzul Tatălui vostru, care este în ascuns; și Tatăl vostru, care vede în ascuns, vă va răsplăti» (Mt 6, 3. 6. 16. 18).

Să fim adevărați și luminoși

Îndemnul lui Isus la dărnicie, la rugăciune și la post ne situează de la bun început într-o triplă relație: cu ceilalți, cu Dumnezeu și cu noi înșine. Discreția, ca atitudine a inimii, nu ne împiedică în nici un fel să fim pe față ființe solidare, oameni de rugăciune și oameni cumpătați în folosirea bunurilor acestei vieți.

Calitatea de creștin implică o mărturie: «Voi sunteți sarea pământului și lumina lumii», ne spune Isus. «Lumina voastră să strălucească înaintea oamenilor». Dar adaugă: «pentru ca, văzând faptele voastre bune, să preamărească pe Tatăl vostru care este în ceruri» (Mt 5, 13-16). Așadar, mărturia noastră nu are sens dacă urmărește propria noastră glorie. Chiar dacă nu suntem recunoscuți în fața oamenilor din cauza credinței și a purtării noastre, faptul că Dumnezeu ne vede în ascuns ne dă bucurie și seninătate. Mai mult, spune Isus, «Fericiți veți fi dacă vă vor batjocori și vă vor prigoni și vor zice tot răul mințind împotriva voastră, pentru mine. Bucurați-vă și vă veseliți, căci mare va fi răsplata voastră în ceruri» (Mt 5, 11-12). Conștiința că Dumnezeu ne privește cu iubire și că aceasta este de ajuns ne eliberează de nevoia de a fi văzuți și de orice spirit de concurență.

«Domnul se uită la inima omului» (1 Sam 16, 7)

Prin expresia «Tatăl vede în ascuns» înțelegem că El vede toate. Privirea lui Dumnezeu nu are nimic neliniștitor decât pentru acela care vrea cu disperare să i se sustragă. După ce a rupt relația cu Dumnezeu, Adam a fost cuprins de frică și s-a ascuns (Gen 3, 9). Dar Dumnezeu ne privește așa cum un medic privește un bolnav, ca să-l ajute. Astfel, când Petru l-a renegat pe Isus, «Domnul s-a întors și l-a privit țintă» (Lc 22, 61)… «Doamne, Tu toate le știi, Tu știi că te iubesc», spune Petru (In 21, 17).

Tatăl observă și cel mai mic gest de solidaritate față de cei săraci. El ne ascultă cu atenție rugăciunea abia îngânată, ne sprijină și ne încurajează cel mai mic efort de a «posti» și de a renunța pentru a rămâne oameni liberi și pentru a primi de la El libertatea interioară.

© Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, str. G-ral Berthelot, nr. 19, RO-0101164-Bucureşti, www.arcb.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *