Meniu

Cele de pe urmă ale omului în general – moartea

 1. Cele de pe urmă ale omului sunt moartea, Judecata, raiul și iadul.
 2. Este bine să ne gândim la lucrurile de pe urmă; căci acest gând ne îndepărtează de păcat și ne aduce ardoare în servirea lui Dumnezeu. Sfânta Scriptură ne spune astfel: "Amintiți-vă de lucrurile de pe urmă și nu veți păcătui niciodată. "

Moartea

 1. Moartea este separarea sufletului de trup și trecerea timpului în eternitate.
 2. Prin păcatul primilor noștri părinți, a intrat moartea în lume: "Dacă veți mânca din rodul pomului care este în mijlocul Paradisului, le-a spus Dumnezeu lui Adam și Evei, veți muri de moarte". Ei nu au ascultat de Dumnezeu și, urmând sfaturile perfide ale diavolului, au mâncat din fructul interzis. Dumnezeu i-a alungat din Paradis, iar ei și descendenții lor au ajuns supuși mizeriilor vieții și morții.
 3. Este deci sigur că noi vom muri toți ca pedeapsă pentru păcatul primului nostru tată "Hotărârea este luată, spune Sfântul Pavel, toți oamenii vor muri odată."
 4. Vom muri când va crede Dumnezeu de cuviință, moartea noastră este sigură dar nu știm nici ziua, nici ora.
 5. Dumnezeu a vrut ca ora morții noastre să nu ne fie cunoscută, pentru ca noi să ne pregătim pentru aceasta fără încetare, deoarece fiecare zi poate fi ultima din viața noastră.
 6. Trebuie să ne pregătim pentru moarte printr-o viață cu adevărat creștină și prin primirea sacramentelor.
 7. Nu trebuie să aștepți boala pentru a te pregăti să mori cum se cuvine. A aștepta acest moment înseamnă a acționa ca un smintit și a-ți risca mântuirea veșnică. Este ceea ce face bogatul cel rău, despre care ne vorbește Evanghelia în parabola următoare:
  Cineva din mulțime îi zise: Învățătorule, spune-i fratelui meu să împartă cu mine moștenirea. Dar El îi răspunse: Omule, cine sunt Eu să vă judec sau să vă fac împărțeala? Apoi le zise: Luați seama și vă feriți de orice lăcomie, căci și dacă cineva este bogat, viața lui nu stă în cele ce le are. Și le povesti o parabolă: Unui om bogat îi rodi bine câmpul. Atunci el cugetă în sinea lui: Ce mă fac, deoarece nu am unde să adun recolta? Apoi își zise: Voi face astfel: voi dărâma grânarele ce le am și voi clădi altele, mai încăpătoare, iar acolo voi aduna tot grâul și bunurile mele. După aceea îmi voi zice: ți-ai pus bunuri destule deoparte, pe mulți ani. Odihnește-te, mănâncă, bea și te desfată. Dar Dumnezeu îi zise: Nebun ce ești! Chiar în noaptea aceasta ți se va cere sufletul. Cui va rămâne ceea ce ai agonisit? Așa se întâmplă cu acela care adună comori, dar nu este bogat în fața lui Dumnezeu. (Lc 12, 13-12)

Explicația Tabloului

 1. Acest tablou ne înfățișează moartea; el ne arată că este util să te gândești la moarte, pentru a ne pătrunde de deșertăciunea lucrurilor de pe pământ și pentru a ne atașa doar de bunurile celeilalte vieți.
 2. În mijlocul tabloului vedem pe Francisc de Borgia, gentilom la curtea lui Carol Quintul și, în fața lui, trupul neînsuflețit al împărătesei Izabela. După moartea acesteia, Francisc a fost însărcinat să-i ducă trupul la Granada, unde trebuia să fie înmormântat. Când convoiul a intrat în oraș, a fost deschis sicriul, conform obiceiului, pentru ca Francisc să jure că trupul care se vedea era cel al împărătesei, dar chipul acesteia era atât de desfigurat, încât era de nerecunoscut; cadavrul, de altfel, emana un miros atât de infect, încât nimeni nu-l putea suporta. Puternic impresionat de acest spectacol hidos, Francisc a luat hotărârea să renunțe la lume și la vanitățile sale; mai târziu, el L-a urmat pe Isus și a devenit un mare sfânt.
 3. În partea de sus a tabloului vedem un bărbat și o femeie, plini de sănătate, care se privesc în oglindă. Deasupra capului lor se poate citi cuvântul: Astăzi, iar deasupra morții care le apare în oglindă se poate citi: Mâine. Acest contrast între starea unui om sănătos și cea în care va cădea după moarte trebuie să ne facă să preferăm bunurile sufletului, care vor dura veșnic, bunurilor materiale, pe care moartea ni le va lua.
 4. Partea de jos a tabloului reprezintă un cimitir semănat cu cruci, monumente funerare, înscrisuri funerare; mormintele deschise lasă să se vadă scheletele.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *