Meniu

Sacramente – Maslul

Sfântul Maslu

 1. Acest Sacrament a fost instituit de Isus Hristos pentru mângâierea spirituală și trupească a bolnavilor.
 2. Acest Sacrament se numește Ungerea de pe urmă pe care o poate primi un creștin; celelalte Sacramente, prin care primește ungerea cu ulei sfânt sunt: Botezul și primirea Sfântului Mir.
 3. Știm că acest Sacrament e de origine divină din textele Conciliului din Trento (1560): "Dacă cineva va spune că Sfântul Maslu nu este un veritabil Sacrament, instituit de Mântuitorul Isus Hristos, să fie excomunicat".
 4. Administrarea acestui Sacrament se face în felul următor: Preotul îl unge cu ulei sfințit pe bolnav pe frunte, pe ochi, urechi, nas, gură, mâini și picioare și în același timp se roagă ca Dumnezeu să-i ierte toate păcatele. Sacramentul Maslului se administrează de Episcopi și de preoți.
 5. Sacramentul Ungerii aduce bolnavului iertarea păcatelor rămase până în acel moment, îl întărește contra ispitelor și îl ajută să moară împăcat.
 6. Când spunem că prin acest Sacrament i se iartă bolnavului păcatele rămase înțelegem: a) că bolnavului i se iartă și acele păcate uitate sau care nu se pot mărturisi; b) că eliberează pe bolnav de mustrările de conștiință și frica de moarte și de toate imperfecțiunile care au mai rămas în suflet după curățirea de păcate.
 7. Bolnavii sunt expuși unor tentații precum: 1) înfumurare: nu vor să recunoască starea rea în care se găsește sufletul lor; 2) disperare la ideea că au săvârșit prea multe păcate pentru a se mântui.
 8. Ungerea de pe urmă întărește pe bolnavi în lupta cu aceste două tentații, inspirându-le sentimente de căință pentru păcatele lor și de încredere în bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu.
 9. Acest Sacrament ajută pe bolnavi să moară în starea harului sfințitor: a) prin sporirea harului sfințitor; b) dându-le forța de a-și oferi lui Dumnezeu sacrificiul vieții.
 10. Ungerea de pe urmă alină suferințele bolnavilor și poate contribui la însănătoșirea lor dacă Dumnezeu o socotește folositoare pentru mântuirea lor.
 11. Nu este bine să se amâne folosirea acestui Sacrament prea mult, ci e important să i se facă bolnavului în momente potrivite, pentru a-i fi de folos și pentru nu muri înainte.
 12. Înainte de a primi Sfântul Maslu, bolnavul se cuvine să se mărturisească – dacă se simte vinovat de păcate de moarte; dacă nu se poate mărturisi, acesta trebuie să se căiască din tot sufletul și să dorească dezlegarea.
 13. În timp ce primește acest Sacrament, e bine să ceară de la Dumnezeu iertarea păcatelor săvârșite și, sperând îndurarea lui Dumnezeu, să-I ofere cu umilință jertfa vieții lui.
 14. După primirea acestui Sacrament, bolnavul e bine să facă acte de Credință, Speranță și Iubire, privind Crucea și pomenind cu pietate numele lui Isus, al Mariei și al lui Iosif.
 15. Suntem obligați să cerem bolnavilor să primească Ultimele Sacramente – de care depinde adeseori Mântuirea lor veșnică; dacă cei din familie nu pot face aceasta e bine să fie chemat un preot pentru acest scop.
 16. Când bolnavul este în agonie, cei apropiați e bine să se roage pentru el și să-l stropească cu apă sfințită, care are puterea de a alunga demonii.
 17. Ungerea de pe urmă se poate primi de mai multe ori – dar nu pentru aceeași boală -, ci în caz de boli diferite.
 18. Sacramentul Ungerii se poate acorda și copiilor, chiar dacă nu au primit Prima Cuminecare și încă nu au ajuns la vârsta priceperii.

Explicația Tabloului

 1. În tablou vedem un Apostol care aplică Ungerea cu ulei sfințit; în partea de sus, un înger ține în mână o pânză pe care sunt scrise cuvintele Sf. Apostol Iacob: Dacă cineva este bolnav între voi, să cheme preoții Bisericii să se roage pentru el și să-l ungă cu ulei sfințit în numele Domnului, și Domnul îl va ajuta și, de va avea păcate, se vor ierta lui.
  Un al doilea Înger ține într-o mână o cunună, iar cu cealaltă arată spre cer.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *