Păcatul originar
- Păcatul este neascultarea Legii lui Dumnezeu.
- Pentru ca să putem vorbi cu adevărat despre neascultare și, în consecință, despre păcat, trebuie să știm dacă fapta pe care o vom face este bună sau rea, iar în al doilea rând trebuie să consimțim la actul judecat a fi rău. Fără aceste două condiții, acesta nu ar mai fi nici un act uman, nici responsabil.
- Păcatul este cel mai mare dintre toate relele: 1) pentru că-L supărăm pe Dumnezeu, în timp ce toate celelalte fapte rele nu atacă decât făpturile; 2) pentru că el este cauza tuturor relelor pe care le suferim în această lume și în cealaltă.
- Sunt două feluri de păcate: păcatul originar și păcatul actual.
- Păcatul originar este cel cu care venim în lume și de care am devenit vinovați prin neascultarea primului nostru tată, Adam.
- Păcatul lui Adam a trecut până la noi și ne naștem toți păcătoși, subiecte ale acelorași nenorociri ca și el și nedemni de fericirea cerului.
- Păcatul lui Adam a atras asupra noastră toate aceste nenorociri pentru că, printr-o judecată dreaptă a lui Dumnezeu, păcatul său a devenit cel al tuturor oamenilor.
- Noi găsim în justiția omenească o imagine a acestei judecăți drepte a lui Dumnezeu: astfel, de exemplu, când un om este condamnat prin justiția umană săși piardă averea, o pierde nu numai pentru el, ci și pentru copiii lui.
- Este sigur că ne naștem cu păcatul originar pentru că: 1) Biserica ne învață acest lucru; 2) dacă ar fi fost altfel, am putea fi salvați fără a fi botezați, ceea ce este imposibil.
- Păcatul originar este un mister ce depășește rațiunea. Tot ce se poate spune despre aceasta este că acest păcat, care a fost la primii părinți un păcat actual, nu este pentru descendenții lor decât un păcat obișnuit; ceea ce nu împiedică faptul ca el să fie în noi o stare de moarte pentru har și, în consecință, și o murdărie și o pedeapsă.
- Preasfânta Fecioară Maria a fost ferită de păcatul originar printr-un privilegiu special și pentru cinstirea Domnului Nostru Isus Hristos a cărei mamă urma să fie.
- Urmările păcatului originar, chiar la cei care au fost purificați prin Botez, sunt: 1) ignoranța; 2) slăbiciunea liberului arbitru; 3) senzualitatea sau înclinația spre păcat; 4) mizeriile vieții; 5) necesitatea de a muri.
- Ignoranța, urmare a păcatului originar, constă în aceea că păcatul a diminuat în noi cunoașterea lui Dumnezeu, a sufletului nostru, a îndatoririlor noastre și a sfârșitului pentru care am fost creați.
- Slăbiciunea liberului arbitru constă în aceea că păcatul originar a slăbit într-atât libertatea noastră, încât, în multe circumstanțe, noi n-am putea face nici binele, nici să evităm răul fără ajutorul lui Dumnezeu.
- Senzualitatea ne împinge spre o dragoste excesivă pentru noi înșine, față de bogății și plăceri.
- Dumnezeu a lăsat aceste urmări funeste după ce păcatul originar a fost șters, pentru a ne face să practicăm virtutea și să mărim astfel meritele noastre.
- Ignoranța ne determină să exersăm sârguința în studiu, înclinația spre păcat ne face să practicăm vigilența; necesitatea de a muri ne face să practicăm detașarea față de lume și viață.
Explicația Tabloului
- Acest tablou ne înfățișează neascultarea lui Adam și a Evei. Dumnezeu le interzice, sub amenințarea cu moartea, să mănânce din fructul pomului științei binelui și răului. Eva, înșelată de diavol, care se ascunsese sub aparența unui șarpe, a mâncat din fructul oprit și i-a dat și soțului său să mănânce.
- Adam și Eva, pierzând harul lui Dumnezeu prin păcatul lor, au devenit supuși ignoranței, pasiunilor exagerate, durerii și morții, și au fost alungați din paradisul terestru.
- Vedem, în partea de jos a tabloului, pe îngerul Domnului, înarmat cu o sabie strălucitoare, alungându-i pe Adam și Eva din paradisul terestru. Supuși mizeriilor vieții, ei vor sfârși prin a cădea sub lovitura morții care îi aștepta cu o coasă în mână.
- Crucea lui Isus Hristos, pe care o vedem în partea de sus a tabloului, în stânga, semnifică faptul că Domnul Nostru ne-a eliberat, prin moartea Sa, de păcatul originar. Dumnezeu promisese această eliberare primilor noștri părinți, anunțându-i că Fiul Femeii va zdrobi capul șarpelui infernal.
- În partea dreaptă, vedem un preot botezând un copil mic: se arată prin aceasta că Botezul șterge în noi vina păcatului originar.
Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)
Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.