Meniu

Poruncile Bisericii

A patra poruncă: Să-ți mărturisești păcatele la preotul rânduit și să te cumineci cel puțin o dată pe an, la Paști.
A cincea poruncă: Să nu faci nuntă în zilele oprite ale anului.

 1. A patra poruncă a Bisericii ne cere să ne spovedim cel puțin o dată pe an cu dispozițiile necesare.

Expunerea Doctrinei

 1. Este păcat de moarte să lași un an întreg fără să te mărturisești, pentru că aceasta înseamnă a nu asculta de Biserică în materie gravă.
 2. Cel care nu se spovedește bine nu respectă învățătura Mărturisirii anuale, pentru că Isus Hristos și Biserica nu cer numai să te spovedești, ci să te spovedești bine.
 3. Este bine să faci Spovada în Postul Paștelui, pentru ca ea să servească de pregătire pentru Împărtășania Pascală.
 4. Trebuie să începi să te spovedești atunci când e posibil să-L superi pe Dumnezeu de moarte, adică pe la vârsta de șapte ani.
 5. Prin a patra poruncă, Biserica cere tuturor credincioșilor care au atins vârsta priceperii să se spovedească cel puțin o dată pe an, la Paști.
 6. Trebuie să faci Împărtășirea Pascală în parohia ta, dacă nu ai permisiunea să o faci altundeva.
 7. Este un păcat de moarte să nu te împărtășești la Paști, căci aceasta înseamnă a nu-L asculta pe Dumnezeu în materie gravă, a disprețui cea mai mare binefacere a lui Dumnezeu și a-l scandaliza pe aproapele tău.
 8. Când Biserica ne cere să ne spovedim cel puțin o dată pe an și să ne împărtășim cel puțin la Paști, ea ne lasă să înțelegem că dorește ca toți credincioșii să se împărtășească mai mult decât o dată pe an.
 9. Biserica dorește acest lucru, pentru că este dificil să trăiești creștinește, dacă nu te spovedești și nu te împărtășești decât o dată pe an. Ea sfătuiește pe toți credincioșii, să se împărtășească chiar în fiecare zi.

Explicația Tabloului

 1. În partea de sus a tabloului, în dreapta, vedem deschizându-se o serie de sărbători recomandate de Biserică creștinilor, pentru a fi sfințite prin primirea Sacramentelor Pocăinței și al Euharistiei. Aceste sărbători sunt: Rusaliile, Sfânta Treime, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Adormirea Maicii Domnului, Nașterea Sfintei Fecioare Maria, Sărbătoarea Tuturor Sfinților, Comemorarea credincioșilor morți, Crăciunul, Boboteaza și Prezentarea la Templu.
 2. În stânga, vedem Poarta Postului Paștelui pe care Biserica o deschide bunilor creștini pentru a-i pregăti, prin rugăciune și penitență, pentru Spovedania și Împărtășania Pascală. Nu toți creștinii răspund apelului Bisericii: un mare număr dintre ei preferă plăcerile lumești în locul împlinirii îndatoririlor religioase.
 3. În centrul tabloului, vedem un bal unde se duc cei care pun distracțiile lumești înaintea grijii pentru mântuirea lor.
 4. Deasupra porții, se găsește un confesional unde credincioșii se spovedesc, primesc iertarea păcatelor, redobândesc pacea sufletului și prietenia lui Dumnezeu. Din înaltul Crucii, care se ridică deasupra confesionalului, Isus Hristos le dă harul dobândit pin sângele și moartea Sa. În dreapta confesionalului, vedem credincioșii care își îndeplinesc îndatorirea Împărtășaniei Pascale și care primesc, cu Sfânta Euharistie, garanția vieții veșnice. Ei se îndreaptă, după ce s-au împărtășit, către Isus care se înalță la cer, ca pentru a intra în posesia fericirii pe care El a promis-o spunând:"Cel care mănâncă din Trupul Meu și bea din Sângele Meu are viață veșnică. "
 5. Vedem, în partea de jos a tabloului, în colțul din dreapta, israeliții reuniți în jurul mesei pentru a mânca mielul pascal. Deasupra lor, un înger înarmat cu o sabie strălucitoare se avântă pentru a ucide pe primii născuți ai egiptenilor. La fel cum israeliții, însemnând ușile lor cu sângele mielului pascal și hrănindu-se cu carnea sa, au fost cruțați de îngerul exterminator, tot așa și creștinii, care, prin Sacramentul Pocăinței, își purifică sufletele în sângele lui Isus Hristos și care, în Euharistie, se hrănesc cu Trupul Său, evită moartea veșnică în iad.
 6. Mărturisirile s-au făcut întotdeauna în Biserică, chiar în timpul Apostolilor. În colțul din stânga, vedem niște creștini venind pe rând să se spovedească Sfântului Pavel: aceasta s-a întâmplat la Efes, când mai mulți dintre cei care au crezut predica Sfântului Pavel au veni să se mărturisească.
 7. A cincea poruncă ne interzice să facem nuntă în zilele oprite de Biserică, și anume:
  – în posturile și ajunurile de peste an;
  – în perioada de la Crăciun la Bobotează.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *