Meniu

Art. XII: … Şi viaţa veşnică ce va veni. Amin!

Cerul

 1. Aceste ultime cuvinte ale Crezului: Viața veșnică, ne învață că, după această viață, va fi o viață veșnic fericită în cer sau o viață veșnic nefericită în iad.
 2. Suntem siguri că va fi o viață după aceasta, pentru că Dumnezeu ne-a dezvăluit acest lucru, și că o altă viață este necesară pentru a-i recompensa pe cei buni și a-i pedepsi pe cei răi.
 3. Cerul sau paradisul este un loc de delicii spirituale, unde îngerii și sfinții Îl văd pe Dumnezeu față la față și sunt pe deplin fericiți cu El pentru totdeauna.
 4. Cei care merg în Cer sunt cei care mor în stare de grație și care au satisfăcut pe deplin dreptatea lui Dumnezeu.
 5. Știm că sfinții Îl văd pe Dumnezeu în Cer din aceste cuvinte ale Domnului nostru: Fericiți cei curați cu inima, că aceia Îl vor vedea pe Dumnezeu.
 6. Fericirea sfinților în cer este atât de mare, încât noi nu o putem înțelege aici pe pământ: Ochiul omului n-a văzut niciodată, urechea sa nu a auzit niciodată și inima sa nu a conceput niciodată ceea ce Dumnezeu pregătește celor care Îl iubesc, a spus Sf. Pavel.
 7. După Sfinții Părinți, fericirea vieții veșnice este eliberarea de toate relele și intrarea în posesia tuturor celor bune.
 8. În ceea ce privește relele, cărțile noastre sfinte sunt clare și categorice. Astfel este scris în Apocalipsă: Preafericiților nu le va mai fi nici foame, nici sete, nici soarele și nici o căldură nu-i va incomoda. Și în alt loc: Dumnezeu va șterge lacrimile din ochii lor; nu va mai fi nici moarte, nici doliu, nici strigăte, nici durere, pentru că prima stare va fi trecută.
 9. În ceea ce privește cele bune, mărirea lor va fi veșnică, și în același timp ei vor dispune de toate bucuriile și deliciile spirituale oferite de Dumnezeu celor fideli Lui. Dar astăzi este imposibil ca noi să înțelegem grandoarea acestor bunuri, ele nu pot să se arate spiritului nostru.
 10. Pentru a le gusta trebuie să intrăm în bucuria lui Dumnezeu. Atunci vom fi ca inundați și învăluiți din toate părțile de aceasta, și toate dorințele noastre vor fi satisfăcute.
 11. Deși toți sfinții Îl văd pe Dumnezeu în Cer, fericirea lor este mai mare sau mai mică după meritele lor.
 12. În prezent, sufletele sfinților sunt singure în ceruri, iar trupurile lor nu vor intra acolo decât după Înviere.
 13. Preafericiții Îl vor contempla veșnic pe Dumnezeu, prezent în fața lor; și acest dar, cel mai mare și cel mai admirabil dintre toate, îi va face participanți la natura divină și îi va pune în posesia adevăratei și desăvârșitei fericiri. Fericire în care trebuie să avem o atât de mare credință, încât Simbolul Părinților din Nicea ne ordonă să o așteptăm de la bunătatea lui Dumnezeu cu speranța cea mai fermă: "Aștept învierea morților și viața veacului ce va să vie. "

Explicația Tabloului

 1. Acest tablou ne înfățișează Cerul. În centru, vedem cele trei Persoane Divine așezate într-un triunghi pe un tron de glorie, înconjurat de îngeri. Mai mulți dintre ei cântă la diferite instrumente, iar alții poartă cădelnițe în fața celor trei Persoane Divine. Preasfânta Fecioară, Regina lor, este în frunte, la dreapta lui Isus Hristos, Fiul său și pe un tron mai jos decât cel al lui Dumnezeu, dar mai sus față de tot ce nu este Dumnezeu.
 2. În al doilea rând figurează: în dreapta, Sf. Ioan Botezătorul, Moise, David, Avraam și alți sfinți din Vechiul Testament; în stânga, Sf. Iosif, Sf. Petru cu ceilalți Apostoli, un evanghelist ținând o carte și mai mulți sfinți din Noul Testament.
 3. În al treilea rând se văd ceilalți sfinți, printre care sunt martiri ca Sf. Ștefan, sfinți pontifi, sfinte fecioare martire, ca Sf. Cecilia și Sf. Ecaterina, și femei sfinte, ca Sf. Maria Magdalena.
 4. Sf. Ștefan are o piatră în mână, pentru că a fost martirizat prin lovituri cu pietre.
 5. Sf. Cecilia are o harpă, pentru că ea cânta laude Domnului în acordurile instrumentelor muzicale.
 6. La picioarele Sf. Ecaterina se vede o roată frântă, pentru că au vrut s-o omoare cu o roată prevăzută cu lame tăioase, dar roata s-a sfărâmat când au pus-o în mișcare.
 7. Sf. Maria Magdalena ține un vas în mână, pentru că ea a pus într-o zi, pe capul Domnului Nostru, un vas plin de mir prețios.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *