Meniu

Art. I: Cred într-Unul Dumnezeu Tatăl Atotţinătorul…

Despre Revelație

 1. Dumnezeu poate să vorbească oamenilor, deoarece El le-a dat facultatea de a vorbi.
 2. Dumnezeu într-adevăr a vorbit oamenilor; aceasta este Revelația.
 3. Fără Revelație noi nu am fi putut fi salvați, deoarece ne-ar fi fost imposibil să știm pentru noi înșine ceea ce trebuie crezut și ceea ce trebuie să facem pentru a fi mântuiți.
 4. Există trei revelații: 1) revelația primitivă, pe care Dumnezeu a făcut-o lui Adam și Patriarhilor; 2) revelația mozaică, pe care Dumnezeu a făcut-o lui Moise și Profeților; 3) revelația creștină, care ne-a fost făcută de către Domnul nostru Isus Hristos.

Despre Simbolul Apostolilor

 1. Simbolul Apostolilor este o profesiune de credință care ne vine de la Apostoli și care conține, în douăsprezece articole, principalele adevăruri pe care trebuie să le credem.
 2. Primul adevăr pe care trebuie să-l credem este acela că există un singur Dumnezeu.
 3. Noi credem în Dumnezeu pentru că ne-a revelat El însuși existența Sa.
 4. Rațiunea ne spune, de asemenea, că există un Dumnezeu, căci dacă nu ar fi Dumnezeu, lumea nu ar exista. Într-adevăr, lumea nu ar fi putut să se facă singură, la fel cum o casă sau un ceas nu pot să se facă singure.
 5. Dumnezeu este un spirit pur, perfecțiunea infinită, creatorul cerului și al pământului, suveranul Domn al tuturor lucrurilor.
 6. Spunem că Dumnezeu este un spirit pur pentru că nu are corp și pentru că nu poate fi văzut de ochii noștri și nu poate fi atins de mâinile noastre.
 7. Spunem că Dumnezeu este infinit perfect pentru că deține toate perfecțiunile, iar perfecțiunile Sale nu au limite.
 8. Dumnezeu a existat dintotdeauna; nu a avut început și nu v-a avea niciodată sfârșit.
 9. Dumnezeu este în cer, pe pământ și în tot locul.
 10. Dumnezeu cunoaște toate lucrurile: trecutul, prezentul și viitorul, chiar și gândurile și dorințele noastre; El ne vede întotdeauna, chiar și atunci când noi ne ascundem pentru a-L ofensa.

Despre misterul Trinității

 1. Un mister este un adevăr revelat de Dumnezeu pe care noi trebuie să-l credem, chiar dacă noi nu putem să-l înțelegem.
 2. Misterul Sfintei Treimi este misterul unui singur Dumnezeu în trei persoane, și anume: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt.
 3. Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu, Spiritul Sfânt este Dumnezeu. Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt nu sunt decât un singur și același Dumnezeu; Cele Trei Persoane sunt egale în toate lucrurile pentru că nu au decât o singură și aceeași substanță (natură) și, în consecință, există o singură și aceeași divinitate.

Explicația Tabloului

 1. În acest tablou, Preasfânta Treime este reprezentată în centru printr-un mare triunghi în care Îl vedem pe Dumnezeu Tatăl pe globul pământesc, ținând brațele crucii pe care Isus Hristos, Fiul Său, este răstignit. Spiritul Sfânt, sub formă de porumbel, strălucește între Tată și Fiu, ceea ce lasă să înțelegem că El purcede de la Tatăl și de la Fiul.
 2. În partea de sus a tabloului, în stânga, Îl vedem pe Isus Hristos dând Apostolilor Săi, înainte de a se înălța la Cer, misiunea de a învăța toate popoarele și de a le boteza în numele Tatălui, al Fiului și al Spiritului Sfânt.
 3. În dreapta, e înfățișat Botezul lui Isus Hristos, în care cele trei Persoane Divine se manifestă.
 4. În partea de jos a tabloului, în dreapta, îl vedem pe Avraam primind vizita a trei îngeri. El îi vede pe cei trei și nu salută decât cu: "Stăpâne, dacă am găsit har înaintea ochilor voștri, nu treceți pe lângă casa servitorului vostru. " Vorbind astfel, Avraam onorează în cei trei îngeri un singur Dumnezeu în trei Persoane.
 5. În dreapta, apar Sf. Augustin și un copil. Într-o zi, Sf. Episcop de Hippona se plimba pe malul mării căutând să aprofundeze misterul Preasfintei Treimi. Deodată zărește un copil care lua apă din mare cu o cochilie și o vărsa într-o mică groapă pe care o săpase în nisip.
  – Copilul meu, ce dorești să faci cu această apă?
  – Eu vreau să pun toată apa din mare în această groapă.
  – Dar tu vezi că această groapă este prea mică pentru a cuprinde atât de multă apă.
  – Mai degrabă aș ajunge eu să pun marea în această mică groapă decât dumneavoastră să înțelegeți misterul Preasfintei Treimi. Spunând aceasta, copilul dispăru. Era un înger care luase această formă pentru a-l face pe Sf. Augustin să înțeleagă faptul că misterul Preasfintei Treimi este de nepătruns pentru orice ființă creată.
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *