Meniu

Virtuţile cardinale

 1. Se numesc virtuți morale cele care caută în mod nemijlocit să conducă moravurile și să îndrepte purtarea noastră.
 2. Principalele virtuți morale sunt cele patru virtuți cardinale: prudența, dreptatea, tăria și cumpătarea.
 3. Cele patru virtuți cardinale au fost cunoscute și învățate de către filosofii păgâni ca virtuți naturale. Datorită Creștinismului, care le-a considerat supranaturale și le-a întărit în noi prin har, ele au tins spre un scop mai bun.

Prudența

 1. Prudența supranaturală este o virtute care luminează spiritul nostru și care ne face să alegem mijloacele cele mai sigure pentru a dobândi mântuirea noastră.

Dreptatea

 1. Dreptatea supranaturală este o virtute care ne îndeamnă să-I dăm Domnului și aproapelui ceea ce le datorăm. Ea guvernează gândurile noastre și sentimentele față de ceilalți, așa cum dreptatea absolută o cere păcătoșilor:"Dacă dreptatea voastră nu este mai mult decât a cărturarilor și a fariseilor, ne-a spus Domnul Nostru în Evanghelie, nu veți intra în Împărăția Cerurilor. "

Tăria

 1. Tăria supranaturală este o virtute care ne dă curajul să ducem la bun sfârșit toate îndatoririle pe care Dumnezeu ni le cere.

Cumpătarea

 1. Cumpătarea creștină este o virtute care ne face nu numai să evităm excesele și să folosim toate lucrurile cu moderație, ba mai mult, ea ne cere să nu căutăm fericirea și scopul nostru în această folosire.

Explicația Tabloului

 1. Prudența ne este înfățișată, în partea de sus a acestui tablou, în stânga, prin judecata lui Solomon. Două femei, care locuiau în aceeași casă, aveau fiecare câte un nou-născut. Unul dintre ei a murit într-o noapte, mama sa l-a pus în locul celuilalt, și l-a pus pe cel viu lângă ea ca și cum ar fi fost copilul său. Cealaltă mamă, observând această fraudă, a adus problema în fața lui Solomon. Îl vedem pe acest prinț înțelept așezat pe tronul său și pe cele două mame în fața lui. Copilul mort este așezat la picioarele regelui. Un soldat înarmat cu o spadă ține copilul viu cerut de cele două mame."Să fie tăiat în două, a spus Solomon, și să se dea câte o jumătate fiecăreia. Doamne, a strigat adevărata mamă, nu-l ucideți; dați-i-l mai degrabă întreg! Nu! a spus mama cea mincinoasă, să-l împărțim în două, să nu fie nici al tău, nici al meu. Atunci regele a spus: Dați copilul celei dintâi și nu-l ucideți, căci ea este adevărata mamă. "
 2. Acest tablou ne arată, în dreapta, cum Isus Hristos i-a învățat într-o zi dreptatea pe farisei și pe irodieni. Aceștia, întrebându-L, pentru a-L ispiti, dacă este permis să plătească tributul lui Cezar, Domnul Nostru ceru să I se aducă o monedă și le-a spus: "Ale cui sunt acest chip și această inscripție? Ale Cezarului", au răspuns ei. Atunci Isus le-a spus: "Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu. "
 3. Acest tablou ne oferă, în partea de jos, în stânga, o dovadă de tărie admirabilă în persoana Iuditei. Această femeie sfântă, văzând că orașul Bethania unde locuia era pe punctul de a fi luat de Holofern, general asirian, a hotărât să-și salveze patria sau să moară. Ea s-a împodobit cu cele mai frumoase veșminte și s-a dus în tabăra lui Holofern, ca pentru a se sustrage dezastrului care amenința Bethania. Generalul, uimit de frumusețea ei și mai ales de înțelepciunea cuvintelor sale, a dat în onoarea ei un mare ospăț, la care a băut fără măsură. După masă, Iudita a rămas singură cu el. Când l-a văzut căzut într-un somn profund, ea a luat sabia de lângă el și i-a tăiat capul.
 4. Acest tablou ne arată, în dreapta, un exemplu remarcabil de cumpătare dat de David. Într-o zi, acest prinț era în război cu filistenii, care ocupau Betleemul. Fiindu-i foarte sete, el a strigat:"Cine îmi va da să beau apă din puțul care este aproape de poarta Betleemului?" De îndată trei bărbați curajoși au trecut prin tabăra filistenilor și au mers să scoată apă și i-au adus-o lui David. Dar acesta n-a vrut să o bea și a oferit-o Domnului, spunând:"Să mă ferească Domnul s-o fac! Să beau eu sângele acestor oameni și ceea ce au cumpărat cu prețul vieții lor?"
 

Deschideţi tabloul într-o filă nouă (mult mai mare decât se vede mai jos)Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *