Meniu

Imagine: Cristos Pantocrator

Icoana lui Cristos Pantocrator (cel care susține toate), de o rară frumusețe artistică, aduce aminte de cuvintele psalmistului:

“Tu ești cel mai fermecător dintre fiii oamenilor, har a fost revărsat pe buzele tale” (Ps 45,3).

Sfântul Ioan Crisostomul, aplicând lauda adusă Domnului Isus, scria:

“Cristos era în floarea vârstei, în puterea Duhului și în el strălucea o frumusețe dublă, cea a sufletului și cea a trupului” (PG 52, 479).

Cu limbajul său figurativ, această icoană constituie sinteza primelor concilii ecumenice, reușind să reprezinte atât splendoarea omenității, cât și strălucirea divinității lui Isus.

Cristos este îmbrăcat cu o tunică roșie, acoperită cu o mantie de culoare albastru închis. Cele două culori amintesc de natura sa dublă, iar reflexele aurii trimit la persoana divină a Cuvântului lui Dumnezeu. Pe partea dreaptă coboară o stolă aurită, simbol al preoției sale veșnice. Chipul, maiestuos și senin, încadrat de un păr bogat și înconjurat de o aureolă în formă de cruce, poartă trigrama “OUN” (“Cel care este”), care repropune revelarea numelui lui Dumnezeu în Ex 3,14. Sus, la marginile icoanei, sunt două diagrame: “IC – XC” (“Iesus” – “Christus“), care reprezintă titlul imaginii.

Mâna dreaptă, cu degetul arătător și cel inelar îndoite, astfel încât se unesc (pentru a indica dubla natură a lui Cristos în unitatea persoanei), este în gestul tipic de binecuvântare. În schimb, mâna stângă strânge cartea Evangheliei, împodobită cu trei închizători și cu perle și pietre prețioase. Evanghelia, simbol și sinteză a cuvântului lui Dumnezeu, are și o semnificație liturgică, din moment ce în celebrarea euharistică se citește un text din ea și se recită înseși cuvintele lui Isus la consacrare.

Imaginea, sinteză sublimă de date naturale și simbolice, este o invitație la contemplație și la urmare. Prin Biserică, mireasa sa și trupul său mistic, Isus continuă și astăzi să binecuvânteze omenirea și să o lumineze cu Evanghelia sa, cartea autentică a adevărului, a fericirii și a mântuirii omului.

În august, anul 386, în timp ce era în grădină, Augustin a auzit un glas care spunea: “Ia și citește, ia și citește” (Confesiuni, 8, 12, 29). Compendiul Catehismului Bisericii Catolice, sinteză a Evangheliei lui Isus propusă de cateheza Bisericii, este o invitație la a deschide cartea adevărului și a o citi, ba chiar a o devora, așa cum a făcut profetul Ezechiel (cf. Ez 3,1-4).

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *