Meniu

Cum sfinţim ziua Domnului

Folosiți-vă cunoștințele și dovediți-vă intuiția

Imag. IV.5. Copii la sanctuarul „Sfânta Tereza de Lisieux”. Ca la orice Liturghie copiii care au credință se bucură pentru că sunt împreună, dar mai ales pentru că sunt în casa Domnului și sărbătoresc împreună cu Isus.

Minunea învierii lui Isus a inaugurat mântuirea. "În prima zi a săptămânii, dis-de-dimineață, pe când mai era încă întuneric, Maria Magdalena a venit la mormânt și a văzut că piatra fusese luată de la mormânt […]. Isus i-a zis: «Nu mă reține, pentru că nu m-am urcat încă la Tatăl, dar du-te la frații mei și spune-le: mă urc la Tatăl meu și Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru». Maria Magdalena a venit la discipoli și le-a vestit că l-a văzut pe Domnul și că el i-a spus acestea" (In 20,1-18).

În ce zi îl întâlnește Maria Magdalena pe Isus cel Înviat? Știi vreo minune mai mare ca învierea lui Isus? Este vreo legătură între termenii "duminică" și "Domnul" care se referă la Isus cel Înviat? Ce înseamnă pentru tine duminica?

1. Liturgia duminicală – Paștele săptămânal

Liturgia duminicală respectă porunca lui Dumnezeu de a-l adora în mod vizibil, public, în fiecare săptămână, în ziua dedicată lui. Mai mult, ea desăvârșește această poruncă, celebrându-l pe Dumnezeu Creatorul, Răscumpărătorul și Sfințitorul.

Liturgia duminicală este în centrul vieții Bisericii. Duminica este principala zi de sărbătoare în care se celebrează misterul pascal, adică Învierea lui Cristos. Astfel, duminica este Paștele săptămânal. Ea se celebrează în fiecare comunitate pentru a conduce poporul creștin la Domnul și pentru a-i da cult lui Dumnezeu cel viu. Împreună cu celebrarea Euharistiei, duminica este timpul primirii învățăturii lui Cristos și a practicării carității.

Imag. IV.6. Salutul între creștini este semn al comuniuni și al iubirii. "Tot ce vreți ca oamenii să vă facă vouă faceți-le voi lor". Gesturile simple sunt cele mai minunate.

La sfânta Liturghie îl lăudăm și-l adorăm pe Dumnezeu, cerându-i ajutor, iertare pentru păcate, mulțumindu-i, în același timp, pentru binefacerile primite.

2. Participarea la sfânta Liturghie

Porunca Bisericii spune: Duminica și în celelalte sărbători de poruncă, credincioșii sunt obligați să participe la Liturghie. Această obligație o îndeplinește numai cel care participă la o Liturghia întreagă.

Cei împiedicați de un motiv serios (boală, închisoare) sau cei care intervin pentru salvarea altora (pompieri, polițiști, medici) și cei dispensați, dintr-un motiv just și în conformitate cu prescripțiile episcopului diecezan, nu păcătuiesc.

Dacă, din lipsă de preoți sau din alte motive importante, participarea la celebrarea euharistică este imposibilă, li se recomandă insistent credincioșilor să participe la liturgia cuvântului, la alte celebrări comunitare: familiale sau particulare.

La sfânta Liturghie trebuie să participăm:

 • cu atenție, evitând distracțiile și rugându-ne cu evlavie;
 • activ, dând răspunsurile cerute și cântând;
 • primind sfânta Împărtășanie.

3. Duminica, zi de har și bucurie

Imag. IV.7. La masă în zi de sărbătoare. Orice masă de sărbătoare fie că este mai monotonă sau mai vioaie are surprizele ei și în familiile bune este un moment de comuniune și bucurie.

Duminica și în celelalte sărbători de poruncă, credincioșii trebuie să înceteze lucrul. Fiecare creștin și, în special, patronii trebuie să ofere angajaților posibilitatea de a respecta ziua Domnului. Când totuși, în anumite situații speciale, unele categorii de credincioși creștini (polițiști, medici, pompieri etc.) sunt obligați de serviciu să lucreze și în zilele de duminică și de sărbătoare de poruncă trebuie să-și rezerve timp cel puțin pentru a participa la sfânta Liturghie sau la alte celebrări liturgice.

Duminica este ziua împlinirii creștinului, a destinderii, a bucuriei, a cultivării vieții spirituale, a promovării valorilor familiei, a culturii și a carității.

4. Sărbătorile de poruncă care trebuie respectate ca duminica:

Imag. IV.8. Sfânta Liturghie în catedrala din Iași

 1. Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu, 1 ianuarie;
 2. Epifania Domnului, 6 ianuarie;
 3. Sfântul Iosif, 19 martie;
 4. Înălțarea Domnului, 40 de zile după Paști;
 5. Trupul și Sângele Domnului, joi după Preasfânta Treime;
 6. Sfinții Apostoli Petru și Paul, 29 iunie;
 7. Adormirea Maicii Domnului, 15 august;
 8. Solemnitatea Tuturor Sfinților, 1 noiembrie;
 9. Neprihănita Zămislire a Sfintei Fecioare Maria, 8 decembrie;
 10. Nașterea Domnului nostru Isus Cristos, 25 decembrie.

5. Păcatele împotriva poruncii a III-a sunt:

1. Neparticiparea la o sfântă Liturghie întreagă duminica și în zi de sărbătoare de poruncă;

2. Desfășurarea oricărei activități pentru care se primesc bani (salariu);

3. Impunerea de către patroni a unor lucrări care i-ar împiedica pe angajați să respecte ziua Domnului

Aplicați noile cunoștințe

1. Cum îi poți ajuta pe bolnavi, pe săraci și pe bătrâni să simtă bucuria zilei Domnului?

2. Scrie textele biblice referitoare la porunca a III-a a lui Dumnezeu?

3. Care porunci ale Bisericii detaliază porunca a III-a a lui Dumnezeu?Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *