Meniu

Evaluare finală la poruncile I, a II-a şi a III-a

1. Ce sunt credința, speranța și iubirea?

Imag. IV.9. Celebrarea sfintei Liturghii. "Această intimitate a lui Isus cu tine, atâția ani aproape de el! Asta nu-ți spune nimic?" (J. Escriva de Balaguer, Drum, 318).

2. Citește textele biblice: Mt 19,17 și Mc 12,28-32. La ce se referă?

Alege răspunsul corect:

– obligativitatea respectării poruncilor;

– marea poruncă a iubirii.

3. Ce înseamnă cuvântul decalog?

Care este răspunsul corect:

– 10 calculatoare;

– 10 jocuri;

– 10 cuvinte;

4. Omul poate păcătui:

– cu ochii, cu gura, cu urechile;

– cu trupul, cu inima, cu sufletul;

– cu gândul, cu cuvântul, cu fapta, cu omisiunea.

Elimină răspunsurile incorecte!

5. Citește Mc 12,29-32. Ești un cărturar și auzi răspunsul lui Isus. Cum îl comentezi?

Imag. IV.10. Iubirea este viață.

6. Se dau următoarele cuvinte: sabat, ispită, ziua Domnului, cenacol, duminică, fariseu, Liturghie, Mahomed, bucurie, jurământ. Alege cuvintele care se referă la porunca a III-a. Compune cu ele șapte propoziții.

7. Virtuțile teologale sunt:

a) ………………………………….

b) ………………………………….

c) ………………………………….

8. Corectează textul următor:

V.T. / N.T. ne relatează că Duhul Sfânt / Dumnezeu i-a dat lui Moise / Sf. Ioan Botezătorul cele 12 porunci / 10 porunci pe muntele Sinai / Muntele Măslinilor, pentru a le transmite poporului său.

9. Ai plecat la școală și ești grăbit. O pisică neagră a trecut prin fața ta. Ce faci?

10. Legendele nu sunt scrieri inspirate, ci texte ce cheamă la reflecție. Legenda "Șapte galbeni" oferă și ea o reflecție morală.

Era odată un țăran care își bătea joc de vecinul său, pentru că nu își lucra pământul duminica și în sărbătorile de poruncă, ci mergea la biserică la sfânta Liturghie.

Atunci, creștinul cel bun a vrut să-i dea o lecție și i-a pus această întrebare: "Dragul meu, ce-ai spune dacă, într-o zi, mergând la târg cu șapte galbeni, ai întâlni un sărman care ți-ar produce așa de mare milă, încât i-ai da șase galbeni?" Vecinul i-a răspuns: "Aș face o faptă bună, aș fi de lăudat". "Foarte bine! i-a spus cel credincios. Dar ce ai spune dacă sărmanul, în loc să-ți mulțumească, știind că mai ai un galben, te-ar lua la bătaie pentru a-ți lua și ultimul galben?" La care vecinul a zis: "Ah, atunci ar fi un tâlhar și ar merita să fie pedepsit".

Cel credincios cu respect i-a explicat: "Ai dreptate, dragul meu, dar aceasta este exact situația ta. Dumnezeu ți-a dat șase zile pentru a lucra și a-ți câștiga pâinea pentru tine și familia ta, și a păstrat pentru el una, duminica; ea trebuie sfințită. Tu, în schimb, în loc să-i arăți recunoștință și respect, vrei să-i furi și cea de-a șaptea zi, călcând în picioare voința sa. Ce zici, nu e același lucru?" Țăranul rămase pe gânduri și recunoscu că a greșit. Din acea zi și-a schimbat viața.

Crezi că pământul țăranului care lucra și duminica rodea mai mult? Ce ar putea provoca bucurie tuturor oamenilor?Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *