Meniu

Porunca iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele

Folosiți-vă cunoștințele și dovediți-vă intuiția

Imag. I.8. Maica Tereza și prințesa Daiana: împreună două destine mult diferite

"Nu de mult – povestește fericita Maica Tereza de Calcutta, care a luat premiul Nobel pentru pace, – un oficial al guvernului indian mi-a zis: «Voi faceți o lucrare socială optimă, aceeași pe care o facem și noi. Însă noi o facem pentru ceva. Voi o faceți pentru cineva». El a înțeles sensul activității noastre. I-am răspuns: «Aveți dreptate. Pentru a ne face munca, pentru a-i sluji pe cei mai săraci dintre săraci, pentru a îngriji leproși, pentru a fi lângă cei muribunzi, trebuie să fim pline de iubirea lui Dumnezeu»".

Cunoști și alte aspecte din viața Maicii Tereza? Relatează-le și celorlalți. Pot faptele de iubire ale unei persoane să- l reveleze pe Dumnezeu? Oare de ce este necesară o unitate de nedespărțit între iubirea persoane caritabile, dar totuși față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele?

1. Iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele

Conform învățăturii creștine iubirea față de Dumnezeu este explicată astfel: a-l iubi pe Dumnezeu mai presus de toate înseamnă a-l prețui astfel încât să fim gata a pierde orice decât să-l supărăm.

Tot conform învățăturii creștine a iubi pe aproapele înseamnă a-i face celuilalt ceea ce dorim să ne facă nouă alții.

2. Biblia prezintă iubirea

Sfânta Scriptură în repetate rânduri spune pe scurt că toată Legea este cuprinsă în iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele.

Isus dând prioritate iubirii dă o regulă considerată regula de aur; faceți altora ceea ce vreți ca ei să vă facă vouă.

Imag. I.9. Isus spală picioarele ucenicilor. "Dar Domnul este credincios. El vă va întări și vă va apăra de Cel Rău" (2Tes 3,3)

Sfântul Paul în Imnul iubirii scrie: "Iubirea este îndelung răbdătoare, iubirea este binevoitoare, nu este invidioasă, iubirea nu se laudă, nu se mândrește. Ea nu se poartă necuviincios, nu caută ale sale, nu se mânie, nu ține cont de răul primit.

Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură" (1Cor 13,4-8).

În concluzie, egoismul aduce tristețea, pe când iubirea, chiar dacă este plină de greutăți, aduce bucurii.

A iubi ca Isus înseamnă a iubi pe oameni până la sacrificiul de sine. Iubiți-vă cum eu v-am iubit! (In 15,12) Aceasta este porunca nouă a lui Isus. Așa cum el și-a dat viața pentru noi, concluzionează apostolul Ioan, și noi trebuie să ne dăm viața pentru frații noștri (cf. 1In 3 ,16). Nu este iubire mai mare decât aceea de a-ți da viața pentru cei pe care îi iubești (cf. In 15,13).

3. Cum punem în practică iubirea

Sunt mai multe moduri de exprimare a iubirii față de aproapele: respect, stimă, înțelegere, sfat etc. Proiectul vieții propus de Isus este în contrast cu înclinațiile spre egoism, prezente în noi. Arătați această opoziție.

Vrei ca alții…? Începe tu!

Vrei ca alții să-ți facă bine?
   Începe tu să le faci lor bine.
Vrei ca alții să fie generoși cu tine?
   Începe tu să fii generos cu ei.
Vrei ca alții să fie sinceri cu tine?
   Începe tu să fii sincer cu ei.
Vrei ca alții să te ierte?
   Începe tu să-i ierți.
Vrei ca alții să te ajute?
   Începe tu să-i ajuți.
Vrei ca alții să-ți împrumute lucruri?
   Începe tu să le împrumuți.

Aplicați noile cunoștințe

1. Legea lui Isus este legea iubirii. Explică această afirmație!

2. Ai fost vreodată în situația de a renunța la un obiect în favoarea unui prieten? Cum ai gândit când ai luat hotărârea?

3. Crezi că ai putea să renunți la ceva important în favoarea unui dușman?

4. Ce părere ai despre sacrificiul pr. Maximilian Kolbe, care și-a dat viața în locul unui condamnat la moarte prin înfometare.

5. Cum explici decizia pr. Maximilian?



Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *