Meniu

Despre sacramentalii

Lecția 28

 

Pe lângă cele șapte sacramente, Biserica, pentru a veni în întâmpinarea dorinței de divin a credincioșilor care o formează, a înființat și sacramentaliile. Acestea sunt semne eficace prin care, datorită unei asemănări cu sacramentele, sunt semnificate și, prin puterea de mijlocire a Bisericii, sunt obținute efecte mai ales spirituale. Prin ele, oamenii sunt pregătiți să primească efectul principal al sacramentelor și sunt sfințite diferitele împrejurări ale vieții. Nu sunt propriu-zis sacramente, ci sunt mai degrabă o bună pregătire la sacramente.

Spre deosebire de sacramente, care sunt înființate de Cristos, sacramentaliile sunt înființate de Biserică. În sine, sacramentaliile sunt binecuvântări orânduite de Biserică. Există totuși unele asemănări și legături între sacramente și sacramentalii. Așa cum în sacrament există un semn vizibil și o rugăciune sau o formulă (materia și forma), tot astfel în sacramentalii avem o rugăciune și, în mod obișnuit, un semn vizibil: impunerea mâinilor, semnul crucii, stropirea cu apă sfințită, tămâierea etc. În al doilea rând, chiar dacă efectele sacramentaliilor sunt obținute prin puterea de mijlocire a Bisericii, ele își trag puterea, ca și sacramentele,din misterul pascal al patimii, morții și învierii lui Isus Cristos.

Legătura sacramentaliilor cu sacramentele constă în faptul că prin sacramentalii oamenii sunt pregătiți să primească roadele sacramentelor și prin ele sunt sfințite, ca și prin sacramente, diferite împrejurări ale vieții. Ex.: pentru a primi harul Botezului, Botezul propriu-zis (turnarea apei însoțită de formula specifică) este precedat de numeroase sacramentalii: semnul crucii pe frunte, exorcisme, binecuvântarea apei etc.

Avem două categorii de sacramentalii sau binecuvântări:

  1. Sacramentalii sau binecuvântări prin care se cere un ajutor temporar sau trecător asupra unor persoane, obiecte sau locuri. Ex.: binecuvântarea unei persoane, a unei mașini, a unei case. Acestea se numesc simplu binecuvântări.
  2. Sacramentalii sau binecuvântări prin care anumite persoane, obiecte sau locuri sunt consacrate sau dedicate serviciului special al lui Dumnezeu sau al Bisericii. Acestea se numesc consacrări (călugări, consacrarea unei biserici, a unui altar, a vaselor sfinte, a uleiurilor sfinte, a clopotelor, a cimitirelor).

În afara sacramentelor și a sacramentaliilor, activitatea pastorală mai trebuie să țină cont și de formele de pietate ale credincioșilor și de religiozitatea lor populară. În acest sens, sunt diferite forme de pietate care au rolul de a însoți pregătirea și participarea la sacramente și sacramentalii: venerarea relicvelor, vizitarea sanctuarelor, pelerinajele, procesiunile, Calea sfintei cruci, dansurile religioase, rozariul, medaliile etc. Toate acestea sunt o prelungire a vieții liturgice, a participării la sacramente. Trebuie reglementate în așa fel încât să se orienteze și să pornească de la viața liturgică sacramentală.

De reținut

Sacramentaliile au rolul de a obține efecte spirituale.

Între sacramentalii și sacramente sunt asemănări și deosebiri.

Nu sunt înființate de Isus Cristos, ci de Biserică ca răspuns la dorința credincioșilor de a-l căuta mai mult pe Dumnezeu.

În sine, sacramentaliile sunt binecuvântări orânduite de Biserică.

Sunt două categorii de sacramentalii:

  1. Sacramentalii sau binecuvântări prin care se cere un ajutor temporar sau trecător asupra unor persoane, obiecte sau locuri.
  2. Sacramentalii sau binecuvântări prin care anumite persoane, obiecte sau locuri sunt consacrate sau dedicate serviciului special al lui Dumnezeu sau al Bisericii. Mai sunt numite consacrări.

În activitatea pastorală trebuie ținut cont de formele de pietate ale credincioșilor și de religiozitatea populară.

Vocabular

semne eficace = în cazul nostru "pregătesc în vederea primirii harului";

exorcism = a izgoni puterile rele;

consacrare = dedicare, consfințire;

relicve = o parte din trupul sau din obiectele care au aparținut unui sfânt.

Întrebări

Ce sunt sacramentaliile?

Ce legătură există între sacramente și sacramentalii?

Cine a înființat sacramentaliile?

De câte feluri sunt sacramentaliile?

Ce înseamnă religiozitate populară?

Exerciții

Găsiți împreună și alte forme de sacramentalii decât cele cunoscute.

Povestiți în clasă cum a fost la un pelerinaj la care ați participat (Ex.: Cacica, Barați, cu ocazia anului jubiliar 2000 etc.).

Cereți preoților din parohie să vă vorbească despre cultul sfântului Anton și al fericitului Ieremia.

Lectură

Din Evanghelia după sfântul Matei 12,22-32

"Atunci i-au adus un posedat de diavol, orb și mut, iar Isus l-a vindecat, astfel încât mutul vorbea și vedea. Toate mulțimile erau cuprinse de uimire și spuneau: «Oare nu este acesta fiul lui David?» Dar fariseii, când au auzit, spuneau: «Acesta nu scoate diavolii decât cu Belzebul, căpetenia diavolilor!» Cunoscând gândurile lor, Isus le-a zis: «Orice împărăție, dezbinată în ea însăși, se ruinează și orice cetate sau casă, dezbinată în sine, nu va dăinui. Iar dacă Satana îl alungă pe Satana, se dezbină pe el însuși; așadar, cum va dăinui împărăția lui? Și, dacă eu scot diavolii cu Belzebul, fiii voștri cu cine îi scot? De aceea ei vor fi judecătorii voștri. Dar, dacă eu scot demonii cu Duhul lui Dumnezeu, împărăția lui Dumnezeu a ajuns cu adevărat la voi. Sau cum ar putea cineva să intre în casa unui om puternic și să-i ia bunurile, dacă nu l-ar lega mai întâi pe cel puternic? Într-adevăr, numai atunci îi va prăda casa. Cine nu este cu mine este împotriva mea și cine nu adună cu mine, risipește. De aceea vă spun: toate păcatele și blasfemiile vor fi iertate oamenilor, însă blasfemia împotriva Duhului nu va fi iertată. Și dacă cineva ar spune un cuvânt împotriva Fiului omului, va fi iertat, dar dacă ar vorbi împotriva Duhului Sfânt, nu va fi iertat nici în lumea asta, nici în cea care va veni»".

© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *