Meniu

Roadele sacramentului Mirului

Lecția 12

 

Mirul este o revărsare deplină a Duhului Sfânt, o întărire și o desăvârșire a Botezului. Prin acest sacrament are loc în noi creșterea harurilor baptismale: consolidează în noi calitatea de fii ai lui Dumnezeu; ne unește mai strâns cu Isus; sporește în noi darurile Duhului Sfânt; ne leagă mai strâns cu Biserica; ne dăruiește o putere specială a Duhului Sfânt, pentru a răspândi și apăra credința prin cuvânt și faptă, ca adevărați martori ai lui Isus, pentru a nu ne rușina niciodată de crucea lui. Cel care primește sacramentul Mirului cu credință, primește nobilul titlu de soldat și apostol al lui Cristos.

Ca soldat al lui Cristos, trebuie să participe la lupta pe care Domnul său o duce împotriva Satanei și a păcatului. Soldatul trebuie să fie capabil să sufere pentru a câștiga o bătălie (nu există luptă fără suferință), pentru bine și pentru adevăr. Ca apostol, trebuie să învețe adevărul religios pe cei mici, pe cei ignoranți: să apere adevărurile religioase în fața celor care-l neagă pe Dumnezeu sau îl ofensează.

Mirul îl pecetluiește pe creștin cu un sigiliu spiritual de neșters numit caracter, ca semn că îi aparține definitiv lui Cristos, este pentru totdeauna în slujba lui. Nu trebuie să uiți niciodată: Duhul Sfânt lucrează în tine în tăcere pentru a te lumina, a te călăuzi, a te sfinți. El îți pune la dispoziție cele șapte daruri ale sale. El îți dă înțelepciunea și înțelegerea. Va depinde de tine dacă vrei să înțelegi lucrurile divine, ascultând cuvântul său, studiindu-l la ora de religie, la Liturghie. Duhul Sfânt îți dă frica de Dumnezeu, dar este de datoria ta să te gândești la suveranitatea celui Preaînalt având în tine sentimente de umilință și respect. Duhul Sfânt așteaptă sfințirea ta. Depinde de tine dacă vrei să te apropii de izvoarele sfințirii, care sunt sacramentele: Euharistia, Pocăința. Este hotărârea ta de a recurge cu promptitudine la ele.

Cheamă-l pe Duhul Sfânt în rugăciunile tale și cere darurile sale. El este oaspetele dulce al sufletului tău și nu așteaptă decât chemarea ca să te ajute; cere și urmează sfatul lui. În orice împrejurare vei avea nevoie de lumină și întărire. Amintește-ți că fără el nu poți face nimic care să aibă merit în fața lui Dumnezeu. El este cel care te inspiră la bine, te luminează să iei hotărârile cele mai bune. El te ocrotește împotriva răului și tot el conduce în tine opera de sfințire. El este cel pe care trebuie să-l chemi în rugăciunile tale și în momentele tale de ispită. El este cel care conduce Biserica și pe tine care faci parte din Biserică prin Botez. Duhul Sfânt este acela care te întărește în toate.

De reținut

Mirul împrospătează în noi Botezul, ne angajează mai mult în Biserică, ne dă forță pentru a ne apăra credința, primim darurile Duhului Sfânt, ne amintește că suntem fiii lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt este cel care lucrează în noi, el ne inspiră să facem binele și să fugim de rău.

Trebuie să-l invocăm deseori pe Duhul Sfânt cu darurile sale pentru a crește în noi credința, speranța și dragostea.

Vocabular

 ignorant = neștiutor;

 a da mărturie = a face cunoscut un adevăr știut;

 soldat al lui Cristos = cel care cunoaște învățătura lui Cristos și o trăiește în viața de zi cu zi; cel care apară credința creștină;

 promptitudine = cu rapiditate, imediat;

 ispită = îndemn sau ademenire spre rău;

Întrebări

Care sunt roadele Mirului?

Care sunt cele șapte daruri ale Duhului Sfânt?

Ce înseamnă să fii soldatul lui Isus? Dar apostolul său?

Exerciții

Sfântul Ștefan a fost primul care a mărturisit prin sângele său adevărurile învățate de Isus. Poți citi despre el în Faptele Apostolilor în capitolele 6 și 7. După ce ai citit această istorisire răspunde corect la următoarele întrebări:

a) Cine este Ștefan?

b) Care a fost misiunea sa în Biserică?

c) Ce le spunea adversarilor săi?

d) Cum a murit?

e) Care au fost ultimele sale cuvinte?

f) Ce rol a jucat Duhul Sfânt în viața lui?

Citește următoarele texte din Sfânta Scriptură și notează pe caiet însușirile Duhului Sfânt: In16,13; Ioel2 ,28-29; Fap 2,38; Fap 8,14-17; Fap 2,3-4; Fap 8,17; Ef 4 ,30; 2Cor 1,21-22.

Precizează darul Duhului Sfânt care a lucrat mai mult în următoarele cazuri:

a) Apostolii, care au fost bătuți pentru învățătura lui Isus pe care o predicau. Ei erau fericiți zicând că au fost făcuți demni de a suporta ocări și dureri pentru Cristos.

b) Sfântul Dominic Savio a scris următoarele cuvinte: "Mai bine moartea, decât păcatul".

c) Elena era foarte bolnavă, dar își zicea: "Sufăr mult, această suferință o ofer lui Isus".

Lectură

Cântec

Refren: Vino, Duhule Sfinte,
peste noi revarsă harurile tale.

  1. Tu ești Duhul iubirii sfinte
    Ce purcezi dintr-un bun Părinte
    Și din Fiul veșnic adorat.
  2. Raza-ți sfântă din cer venită,
    Inimi multe la har invită,
    Ca să aibă viață-n Cristos.
  3. Unde tu ești primit cu-ardoare
    Omul vechi și lumesc dispare
    Și se plămădește omul nou.
  4. Tu ne dai nouă alinare
    Când suntem puși la-ncercare,
    Și ni-i viața de nesuferit.
  5. Când furtuna-mprejur vuiește,
    Tu ești cel care ne-ntărește
    Și ne duce sigur la liman.
  6. Varsă-n noi ne-ncetat lumină,
    Fă-ne fruntea mereu senină,
    Prin iubirea ta de negrăit.
© Editura Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, nr. 26, RO-700064-Iaşi, www.ercis.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *