Meniu

A doua etapă: lupta împotriva păcatelor veniale

Păcatele veniale: mici, dar periculoase lipsuri de iubire

Când vei ajunge să trăiești fără să mai faci păcate de moarte (ferice de tine dacă nu ai făcut niciodată!), iubirea față de Dumnezeu te va face să eviți și micile ofense aduse lui, adică păcatele veniale (în latină "venia" înseamnă "iertare"), mai ușor de iertat de către Dumnezeu.

Păcatele veniale sunt și ele o nesupunere față de poruncile lui Dumnezeu, dar în lucruri mai ușoare, ca o mică minciună, un mic furt, o ceartă, un cuvânt mai puțin respectuos sau neglijarea rugăciunilor.

Ele nu te fac să pierzi harul sfințitor, adică viața divină, dar fac sufletul tău mai puțin frumos și mai puțin plăcut lui Dumnezeu, așa cum poți vedea simbolizat în acest desen care reprezintă, în stânga, un suflet în păcat de moarte (lipsit de viața divină și îngrozitor de pătat) și, în dreapta, un suflet cu păcate veniale (are viața divină, dar și mici pete care-i displac lui Dumnezeu).

În afară de aceasta, trebuie să știi că – chiar dacă este adevărat că "o mie de păcate veniale nu fac cât un păcat de moarte" – păcatele veniale, dacă nu sunt combătute, încet-încet, sting în tine iubirea lui Dumnezeu, cu pericolul grav de a te face să cazi din nou în păcatul de moarte.

De fapt, calea poruncilor este un drum în urcare, pe care cine nu urcă alunecă în jos: sau luptăm cu hotărâre și împotriva păcatelor veniale, sau, mai de vreme sau mai târziu, vom fi din nou victime ale păcatului de moarte!

Tactica luptei

Mă vei întreba: de unde trebuie să încep pentru a învinge păcatele mele veniale?

Îți răspund: în timp ce păcatele de moarte sting în tine viața di vină și, deci, trebuie combătute în bloc și fără excepție, păcatele veniale ți-o slăbesc numai. Împotriva lor vei putea să folosești un fel de tactică ce va face victoria mai ușoară.

Și aceasta este: a individualiza păcatul venial care cauzează cea mai mare pagubă sufletului tău (așa-zisul "defect dominant") și a concentra împotriva lui toate eforturile, nepreocupându-te cine știe ce, pentru moment, de celelalte defecte ale tale.

Iată un exemplu: de la un timp, un tânăr nu mai cade în păcate de moarte, dar spune încă minciuni, se ceartă cu frații și neglijează adesea rugăciunile: din toate aceste păcate veniale, cel mai periculos pentru el este, fără îndoială, neglijarea rugăciunilor, pentru că, dacă nu se roagă, nu va avea nici puterea de a evita celelalte păcate. El va trebui, deci, mai întâi, să-și propună cu fermitate să spună mereu și cu orice preț rugăciunile sale și-și va concentra orice efort asupra acestui punct.

Cu acest sistem, și celelalte păcate veniale, încet-încet, vor dispărea, pentru că erau, în mod sigur, susținute de acela.

Când David l-a ucis pe Goliat, toată armata filisteană a luat-o la fugă: înfruntă cu curaj și ucide și tu "Goliat"-ul tău și toate celelalte defecte ale tale vor fugi de tine!

Micul David a pus o piatră în praștie și a înfipt-o în fruntea uriașului Goliat, eroul filistenilor, care a căzut la pământ leșinat. Apoi s-a aruncat asupra lui și, chiar cu spada acestuia, i-a tăiat capul. La vederea acestui lucru, toată armata dușmanilor a fugit…

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *