Meniu

Porunca a 6-a şi a 9-a, a 7-a şi a 10-a dumnezeiască

Lecţia a 16-a
PORUNCA A ŞASEA ŞI A NOUA DUMNEZEIASCĂ
"SĂ NU FII DESFRÂNAT"
"SĂ NU POFTEŞTI FEMEIA APROAPELUI TĂU"

 

Dumnezeu l-a iubit pe Iosif din Egipt pentru că se ţinea curat şi nu se da desfrâului. El a fugit de femeia lui Putifar, când aceasta l-a îndemnat la necurăţii.

Dumnezeu a urgisit şi a nimicit cu foc Sodoma şi Gomo­ra, pentru că locuitorii lor trăiau în desfrânări.

Ce opreşte porunca a şasea şi a noua dumnezeiască?

Porunca a şasea şi a noua dumnezeiască opreşte desfrâul sub orice formă, cu gândul, cu vorba, cu pofta şi fapta, precum şi tot ce dă prilej desfrâului.

Cinsteşte trupul. El este biserica lui Dumnezeu.

Numai cei curaţi cu inima Îl pot vedea pe Dumnezeu.

Dacă faci păcate necurate, spurci chipul lui Dumnezeu din suflet.

Cum ne păzim de păcatele necurăţiei?

Noi ne păzim de păcatele necurăţiei dacă ne ferim simţurile trupului, dacă nu vorbim şi nu facem glume neruşinate cu prietenii răi, dacă ne rugăm Sfintei Fecioare Maria, şi dacă ne spovedim şi ne cuminecăm des.

Nu privi niciodată lucrurile urâte. Satana intră în suflet prin ferestrele ochilor. David a păcătuit pentru că nu a ştiut să-şi păzească ochii.

Fugi de jocurile necuviincioase. Fata Irodiadei a jucat frumos şi a stârnit pofta rea a lui Irod. Irod a făcut pe plac fetei şi a dat poruncă să se taie capul lui Ioan Botezătorul şi să i-l dea.

DE CITIT:

Nişte servitori l-au îndemnat pe un copil bun la păcat necurat. Dar copilul a zis: "Daţi-mi o lumânare aprinsă". Servitorii, miraţi de ce vrea să facă copilul, i-au dat lumânarea aprinsă. Atunci copilul cel bun şi curat şi-a pus degetul în flacără până a început a sfârâi, apoi şi l-a tras, strângând din dinţi. Şi a zis către servitori: "Nu pot să stau un minut cu degetul în focul lumânării, atâta-i durerea de mare. Cum voi putea să îndur focul iadului, de care mă fac vrednic dacă săvârşesc păcat necurat? Nu vreau să fiu desfrânat!". Când ne vin ispitele necurate, să cugetăm la focul iadului şi să alergăm la Maica Domnului.

PORUNCA A ŞAPTEA ŞI A ZECEA DUMNEZEIASCĂ
"SĂ NU FURI"
"SĂ NU POFTEŞTI NICI UN LUCRU AL APROAPELUI TĂU"

 

Ce opreşte Dumnezeu prin porunca a şaptea şi a zecea?

Dumnezeu prin porunca a şaptea şi a zecea opreşte vă­tămarea nedreaptă a avutului altuia şi pofta lăcomiei du­pă averea altuia.

Avutul altuia se vatămă prin FURT. Nu numai hoţii fură, ci toţi care nu-şi plătesc datoriile, căci primesc sau cumpără lucruri furate şi nu muncesc cinstit pentru plata pe care o au.

Avutul altuia, se vatămă şi prin PĂGUBIRE, când distrugi lucrul altuia, casa, animalele şi semănăturile aproapelui.

Ce trebuie să facem ca să ne ierte Dumnezeu păcatele împotriva poruncii a şaptea şi a zecea?

Ca să ne ierte Dumnezeu păcatele împotriva poruncii a şaptea şi a zecea, trebuie să întoarcem înapoi lucrul furat sau paguba făcută.

Să-l întrebăm pe preot, la sfânta Spovedanie, cum să întoarcem înapoi lucrul furat sau paguba făcută.

DE CITIT:

Într-un sat, trăia o familie necăjită, cu doi copii şi cu bunicii în casă. Tata co­piilor a plecat în America. Acolo a lucrat mulţi ani şi a făcut avere. Apoi s-a hotărât să se întoarcă la familie, fără ca să fie cunoscut. Îşi lasă barbă şi vine ca un drumeţ în sat. El n-a spune cine-i, decât crâşmarului. Când merge acasă, ve­de copiii mari, soţia trudită şi bunicii gârbovi. Le cere sa-l găzduiască la ei. Iar ei, fără să-I cunoască, îl primesc. Atunci, prefăcutul drumeţ le dă câte un ceas de aur şi alte lucruri.

Văzându-l bogat şi neştiind cine-i, îşi pun în gând să-I omoare peste noapte, ceea ce şi fac, apoi îl taie în bucăţi şi-l aruncă în fântână. În dimineaţa următoare, crâşmarul, care ştia că drumeţul era tatăl copiilor, îi întrebă dacă s-au bucurat că a venit acasă tatăl lor. Ei s-au îngrozit. De durere pentru fapta lor, s-au aruncat şi ei în fântână să se înece.

Să nu lăcomim niciodată la ce-i al altuia. Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face.

© Editura Viaţa Creştină, str. Moţilor, nr. 26, RO-400001-Cluj-Napoca, www.viata-crestina.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *