Meniu

Păcatul strămoşesc

Continuând acum istoria primilor oameni, trebuie să știi că, la fel ca îngerii, și ei au trebuit să treacă proba de credință față de Dumnezeu, recunoscându-l drept Creator al lor și Domnul lor. Din păcate, ei, așa cum relatează Biblia, ademeniți de diavol, care s-a prezentat sub forma unui șarpe, nu s-au supus lui Dumnezeu, mâncând din fructele pomului din care Dumnezeu le poruncise să nu mănânce. Păcatul lor nu a fost unul de simplă lăcomie, ci un păcat grav de orgoliu și de neascultare.

Au pierdut astfel nu numai viața divină, ci și multe alte daruri pe care Dumnezeu le-a acordat lor: de fapt, și-au dat seama că nu se mai iubeau, că au devenit egoiști, că oboseau muncind, că se îmbolnăveau, că îmbătrâneau și mureau!

Păcatul săvârșit de Adam și Eva (numit "păcat strămoșesc", pentru că a fost comis la originea omenirii) s-a transmis ca o boală ereditară la fiii lor și la toți urmașii lor.

Dintre urmașii lui Adam, singura care a fost apărată de vina păcatului strămoșesc a fost preasfânta Fecioară Maria, pentru că trebuia să fie mama neprihănită a lui Isus. În noi, vina păcatului strămoșesc este ștearsă de sfântul Botez, chiar dacă consecințele sale dureroase (înclinațiile rele, ignoranța, suferința, moartea…) rămân încă în noi.

Ce este păcatul strămoșesc?

Păcatul strămoșesc este înclinația spre rău pe care fiecare om o moștenește de la Adam, prin faptul că se trage din el. De acest păcat a fost scutită preasfânta Fecioară Maria.


Așa cum povestește Biblia, Adam și Eva, ademeniți de diavol, reprezentat sub forma unui șarpe, nu s-au supus lui Dumnezeu, mâncând din fructul oprit…

…și au pierdut astfel viața divină, sănătatea și fericirea, atât pentru ei, cât și pentru urmașii lor.

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *