Meniu

Adevăr şi minciună

În limbajul curent, este numit adevărat un gând, o idee, un text conform cu realitatea sau chiar realitatea însăși, care este clară: înseamnă a prezenta lucrurile așa cum sunt. Noțiunea biblică de adevăr este mai profundă, căci ea se bazează pe o experiență religioasă, cea a întâlnirii cu Dumnezeu (cf. In 14,6). Omul, prin natura sa, tinde spre adevăr și orice păcat împotriva adevărului lovește în propria sa ființă. De aceea, omul, spre a se realiza ca persoană umană, trebuie să caute adevărul, să-l iubească și să-și conformeze viața cu adevărul cunoscut.

Sinceritatea sau veracitatea reprezintă virtutea care constă în a acționa și a vorbi în conformitate cu ceea ce gândești, evitând minciuna și duplicitatea (cf. Mt 5,37). Din nefericire astăzi există foarte multă minciună (mint politicienii, patronii, angajații). Mai grav este că minciuna a pătruns și în familie (mint copiii, mint părinții, soții se mint între ei) și astfel una dintre cauzele principale ale pericolului în care este pusă familia este faptul că se minte (fiecare își urmărește propriul interes).

Citiți mai multe despre adevăr și minciună în “Manualul de religie. Clasa a VI-a. Poruncile”.

Deschideți materialul recomandatImportant: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *