Meniu

Pentru a face o Spovadă bună

Pentru a face o Spovadă bună, trebuie să îndeplinești cinci lucruri:

 1. Să faci bine examinarea conștiinței, pentru a-ți reaminti păcatele comise (vezi aici) începând de la ultima Spovadă făcută bine. Dacă ai păcate de moarte, încearcă să-ți amintești și numărul lor.
 2. Să-ți pară rău de păcatele săvârșite, pentru că prin ele l-ai răstignit pe Isus, ai pierdut viața divină și ți-ai pătat sufletul, meritând pedeapsa veșnică a iadului.
 3. Să promiți că nu le vei mai săvârși niciodată, luându-ți cu seriozitate hotărârea să eviți pe viitor toate ocaziile (ziare, televiziune, prieteni…) care te fac să păcătuiești.
 4. Să mărturisești cu umilință preotului păcatele tale, începând (dacă sunt) cu cele de moarte, dar și pe cele lesne-iertătoare de care îți amintești.
  Dacă, fără vina ta, uiți vreun păcat, Isus ți-l va ierta și pe acela; dar, dacă era un păcat de moarte, va trebui să-l mărturisești la viitoarea Spovadă.
  Tu știi de-acum că preotul căruia te mărturisești este Isus și că nu va putea să spună nimănui, niciodată, păcatele tale, chiar dacă ar fi amenințat cu uciderea. El poate numai să-ți dea dezlegarea, adică iertarea lui Isus.
 5. De îndată ce ai primit dezlegarea, te vei întoarce la locul tău pentru a recita pocăința pe care preotul ți-a dat-o și pentru a-i mulțumi lui Isus, așa cum este scris aici.

Ce se cere pentru a face o Spovadă bună?

Pentru a face o Spovadă bună, se cer cinci lucruri:

 • Primul, examinarea conștiinței;
 • Al doilea, părerea de rău pentru păcate;
 • Al treilea, promisiunea să nu le mai săvârșești niciodată;
 • Al patrulea, acuzarea păcatelor sau mărturisirea;
 • Al cincilea, îndeplinirea pocăinței.

© Editura Sapientia, Str. Th. Văscăuţeanu 6, RO–700462-Iaşi, www.editurasapientia.ro


Important: Comentariile pot fi folosite pentru a completa cu trimiteri utile materialul de mai sus. Nu vor fi validate comentariile ofensatoare.

Completări? Întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată.